Verschillende manieren van dakisolatie

Er zijn verschillende manieren waarop het dak van uw huis kan worden geïsoleerd, namelijk het isoleren middels de binnenkant van het dak, de buitenkant van het dak of isolatiemateriaal onder de dakpannen spuiten. We leggen de verschillende soorten aan u uit.

Binnenkant van dak isoleren

Dak isolatie aan de binnenzijde van uw huis is mogelijk wanneer de woning een schuin of hellend dak heeft. Tegen het dakbeschot wordt isolatiemateriaal geplaatst, dat kan bestaan uit isolatieplaten of isolatiedekens. Dit soort dak isolatie, ook soms zolderisolatie genoemd, wordt vervolgens afgewerkt met gipsplaatsen. Dakisolatie aan de binnenzijde van het dak is een vrij simpele manier om veel energie te besparen. Het is een goede isolatiemethode wanneer u de zolder als opslagruimte of woonruimte gaat gebruiken.

Dakisolatie vanaf de buitenkant

Het dak aan de buitenkant laten isoleren is, in vergelijking met traditionele isolatie aan de binnenkant, een moderne manier van isoleren wat wel iets meer tijd en moeite vergt. Dakisolatie aan de buitenzijde wordt uitgevoerd door eerst de dakpannen van het dak te halen, waarna vervolgens het onderliggend hout regelwerk verwijderd wordt. Oud isolatiemateriaal wordt weggehaald en nieuw isolatiemateriaal wordt bevestigd. Om de dakisolatie te voltooien zal er een nieuw regelwerk worden geplaatst en de dakpannen worden weer op hun plek geplaatst.  Doordat de werkzaamheden aan de buitenkant van de woning plaatsvinden, is uw woning vrij van troep. Een goed moment om te kiezen voor dakisolatie aan de buitenkant, is wanneer het dak gerenoveerd moet worden. Hierbij moeten de dakpannen er hoe dan ook af, waardoor dakisolatie een kleine moeite is.

Isolatie onder de dakpannen

Wanneer u het niet ziet zitten dat alle dakpannen van het dak worden gehaald, dan is het ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de dakpannen te laten spuiten of blazen, met bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glas- of steenwol, of EPS thermoparels. Een voordeel van deze manier van isolatie is dat er geen werkzaamheden binnenshuis zullen plaatsvinden. Deze manier van dakisolatie wordt echter alleen aangeraden wanneer er geen andere isolatiemogelijkheden kunnen worden uitgevoerd. Dakisolatie onder de dakpannen levert immers maar een matige besparing op en kan bij eventuele toekomstige werkzaamheden onder het dak veel rommel veroorzaken.

Dakisolatie plat dak

Er wordt vaak gesproken over het isoleren van schuine daken, maar dakisolatie is ook mogelijk bij woningen met platte daken. Hierbij kan er wederom uit drie isolatie manieren worden gekozen:

  1. Warm dak: Een warm dak is de benaming voor dak isolatie van een plat dak aan de buitenzijde van het huis. Hierbij wordt de dakisolatie aan de bovenkant van de dakconstructie aangebracht. Daarbovenop wordt een waterwerende laag of afdekking geplaatst. Dakisolatie aan de buitenkant is op een bestaande woning een grote klus; het hele dak van de bestaande woning zal moeten worden vervangen. Daarom wordt een warm dak veelal bij nieuwbouwhuizen aangebracht.
  2. Koud dak: De term koud dak verwijst naar de dakisolatie die aan de binnenzijde van een plat dak wordt geplaatst. Het isolatiemateriaal wordt onder de dakbedekking en dakbeschot aangebracht. Een nadeel van een koud dak is dat er open isolatiemateriaal zoals minerale wol moet worden gebruikt. Deze hebben een lagere isolatiewaarde en houden daarom de warmte minder goed vast. Dakisolatie aan de binnenzijde van een plat dak wordt aangeraden voor bestaande woningen.
  3. Omgekeerd dak: Een omgekeerd dak is te vergelijken met een warm dak, maar gaat een stapje verder. Op de bestaande dakbedekking wordt een laag isolatiemateriaal aangebracht. Daarbovenop wordt een ballastlaag van grind, tegels of hout gelegd om de isolatie te beschermen.

Wat kost dakisolatie?

De kosten van dakisolatie is afhankelijk van enkele zaken, zoals het soort isolatiemateriaal, de dikte van het isolatiemateriaal en de hoeveelheid die er nodig is. U mag ervan uitgaan dat dakisolatie begint vanaf een prijs van €500 en oploopt tot €1000 en meer. Welk soort isolatiemateriaal en welke dikte het materiaal voor uw dak moet zijn, is afhankelijk van voor- en nadelen afwegen. Laat u hierover goed informeren door een professional.

Meer energie besparen

Uw huis isoleren is een goede manier om energie te besparen. Door dakisolatie zal u binnen een mum van tijd een enorme kostenbesparing zien op de energierekening. Er zijn naast het isoleren van het dak ook andere manieren om meer energie te besparen. Zo kan de prijs tussen energieleveranciers erg van elkaar verschillen, waardoor u bij een andere energieleverancier wellicht financieel gunstiger uit bent. Bekijk in onze energievergelijker alle energieleveranciers met elkaar en kies de leverancier die het beste bij u past.