Wat is een ventilatie WTW?

Een ventilatie wtw kan worden gezien als een gesloten systeem. Hierbij bestaat een ventilatie WTW uit doorgaans uit het volgend aantal onderdelen:

  • WTW unit
  • Een ventilator
  • Twee luchtkanalen
  • Drie afzuigpunten

 Middels een motor in de WTW installatie wordt er een continue stroom van  schone lucht van buiten naar binnen gezogen. De WTW unit verwarmd deze lucht, waarnaar het via de luchtkanalen de woning wordt ingeblazen. Tegelijkertijd wordt er via de afzuigpunten binnenlucht terug naar de ventilatie WTW geleid. Warmte in deze lucht wordt door de wtw unit ontrokken en vervolgens zal de lucht naar buiten worden vervoerd. Doordat er een constante cyclus gaande is, hoeft er minder energie te worden gebruikt om nieuwe buitenlucht te verwarmen. Dit leidt tot lagere stookkosten en hiermee tot een energiebesparing.

Douche WTW unit

Naast dat een vetilatie met warmteterugwinning de warme lucht in huis kan opnemen, bestaan er ook speciale douche WTW. Het is een speciale ventilatie WTW bedoelt voor de douche. Hierbij wordt het warm wegstromend water opgenomen, de warmte opgenomen en vervolgens hergebruikt om koud leidingwater op te warmen. Deze wtw ventilatie techniek kan al gauw de helft van uw warm douchewater terugwinnen, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

De voordelen

De aanschaf van een ventilatie WTW kent meerdere voordelen:

  • Energiebesparing: aangezien er een percentage warmte met een ventilatie wtw wordt herwonnen en weer gebruikt, hoeft er minder lucht of water verwarmd te worden. Dit scheelt energie, waardoor de energierekening verlaagd wordt.
  • Schoner milieu: de warmte in een huis wordt met een ventilatie warmteterugwinning hergebruikt. Hierdoor zijn er minder stookkosten nodig om een woning te verwarmen, wat bevorderlijk is voor het milieu.
  • Bevordering gezondheid: doordat de ventilatie WTW continue de aan- en afvoer van lucht regelt, wordt er altijd schone lucht uw woning ingeblazen. Hierdoor hangen er veel minder bacteriën, fijnstofdeeltjes en andere vervuilde stoffen in de lucht, die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.
  • Geen koude tocht: nieuwe verse buitenlucht wordt via buizen naar de ventilatie met warmteterugwinning geleid en direct verwarmt. Hierbij is er geen sprake van een koude luchtstroom, waardoor u geen last meer heeft van koude tocht in uw woning.

Kosten WTW installatie

Afhankelijk van het soort WTW unit en leverancier betaalt u ongeveer €1.000 tot €1.500 exclusief installatie voor een ventilatie met warmteterugwinning. Daarbovenop geldt dat een WTW installatie ook onderhoud vereist. In de meeste gevallen betekent dit dat er om het half jaar de filters moeten worden vervangen of gereinigd. Een filter kost hierbij gemiddeld zo'n €26,50.

Meer energie besparen met Energie51

Naast de aanschaf van een wtw ventilatie techniek, kunt u op eenvoudige wijze snel energie besparen door over te stappen op een andere energieleverancier. Bekijk alle energieleveranciers en hun prijzen in onze energievergelijker. Heeft u een energieaanbieder gevonden? Stap dan direct online over bij Energie51 en bespaar direct op uw energiekosten.

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips