Navigatie

Sluipverbruik

Veel apparaten verbruiken nog steeds energie wanneer u ze eigenlijk niet gebruikt. Voornamelijk de stand-by stand is een grootverbruiker. Een gemiddeld huishouden verliest hier per jaar 450 kilowattuur op. Meer dan de helft hiervan is zeker overbodig. Sluipverbruik kan zeer gemakkelijk voorkomen worden door de apparaten die niet per se aan hoeven te blijven staan gewoon uit te schakelen. Bijvoorbeeld de tv, die verbruikt zeer veel stroom, net als alle kastjes die er op aangesloten zijn zoals een decoder en een dvd-speler. Deze apparaten kunnen gewoon uitgezet worden als er toch niemand naar kijkt.

Energielabels

Bij het aanschaffen van een nieuw apparaat loont het om op de energielabels te letten. Bij grote apparaten zijn deze zelfs verplicht. Koop altijd een apparaat met een energielabel A. Als het energielabel lager is dan verbruikt het apparaat sowieso veel meer dan nodig is.

Keukenapparatuur

Veel mensen hebben overbodige keukenapparatuur in hun huishouden staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende soorten blenders, rijstkokers en andere apparaten. Deze apparaten gebruiken veel stroom en zijn eigenlijk gewoon overbodig. Ook op apparaten die wel benodigd zijn, zoals een koelkast en een koffiemachine, kan veel energie bespaard worden. Let er bij een koffiemachine bijvoorbeeld op dat het een apparaat is dat zeer snel koffie kan zetten. Als het apparaat snel is, gebruikt het vaak al minder stroom. De meeste espressomachines van tegenwoordig gaan zeer efficiënt om met hun energie. U kunt dan ook met een gerust hart een koffiemachine aanschaffen die iets meer energie verbruikt, maar zeer weinig tijd nodig heeft om te zorgen voor een kopje koffie. Bent u bang dat u toch te veel stroom verbruikt met uw koffiezetapparaat? Zet er dan een bespaarstekker tussen. Deze zorgt ervoor dat de machine niet meer stroom verbruikt dan dat er echt nodig is. Deze stekkers kunt u aanschaffen bij verschillende winkels en kosten tussen de 20 en 50 euro.

Grote apparaten

De meeste stroom besparen doet u uiteraard door grote apparaten uit te schakelen. Met bijvoorbeeld een diepvries is dit zeer lastig. Maar een wasmachine en een droger kunt u wel degelijk minder gaan gebruiken. Zet de wasmachine bijvoorbeeld alleen aan als de trommel goed gevuld is. Veel van uw was kunt u net zo eenvoudig gewoon ophangen om te laten drogen. Als u bijvoorbeeld alleen al uw handdoeken ophangt in plaats van in de droger te stoppen bespaart u snel enkele tientjes op jaarbasis.

Meer informatie over energielabels vindt u op Energielabel.nl.