Wat is waterkracht energie?

Hoewel het niet altijd zo oogt, heeft stromend water een aanzienlijke snelheid en sterkte. Dit is een ideale factor om energie uit te verkrijgen. Water energie wordt daarom opgewerkt door de stroomsnelheid of hoogteverschil van water, bijvoorbeeld bij een waterval of rivier. Waterkracht energie is geen nieuwe techniek, maar werd in het verleden bijvoorbeeld ook al gebruikt om een molen of gemaal aan te drijven. Tegenwoordig zorgen waterkrachtcentrales in Nederland ervoor dat water wordt omgezet in elektriciteit.

Energie uit water opwekken in Nederland

Omdat Nederland niet veel gebergtes kent, is het hoogteverschil van het land niet zo groot. Water energie op basis van hoogteverschil is in Nederland daarom niet mogelijk. De energie uit waterkracht wordt daarom door waterkrachtcentrales verkregen uit verschillende rivieren. Dit wordt gedaan met behulp van waterturbines.  

De werking van een waterturbine kan vergeleken worden met het functioneren van een fietsdynamo. De turbine bestaat uit een as die zich onder water bevindt. Door de stroming van het water wordt de as aangedreven, waarbij er energie vrijkomt. Deze energie wordt aan de gekoppelde generator doorgegeven en omgezet naar elektriciteit. In totaal voorzien de zes waterkrachtcentrales in Nederland zo'n 3000 huishoudens van elektriciteit. 

Voordelen waterkracht energie

Aangezien er elektriciteit met behulp van de natuur wordt gecreëerd, heeft deze energiebron enkele voordelen ten opzichte van traditionele energiebronnen, 

  • Duurzaam: het opwekken van water energie gebeurt zonder brandstof. De stroming of hoogteverschil van het water is genoeg om energie op te wekken en hiermee generatoren aan te drijven. Er komen geen brandstoffen zoals aardkool of aardgas aan te pas die kunnen opraken, waardoor energie uit water een duurzame energiebron is.
  • Milieuvriendelijk: het verkrijgen van energie met behulp van waterkracht vereist geen winning van grondstoffen. Ook komen er geen schadelijke afvalstoffen vrij. Water energie is hiermee een milieuvriendelijke energiebron.
  • Lange levensduur centrales:  Energie uit water is goedkoop. Hoewel de bouw van waterkrachtcentrales een investering is, gaan waterkrachtcentrales minimaal tientallen jaren mee. Dit maakt dat de kosten gedurende de levensduur eenvoudig worden terugverdiend.
  • Niet afhankelijk van het weer: Hoewel andere duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, afhankelijk zijn van het weer, is dit bij water energie niet het geval. Water is immers altijd beschikbaar, waardoor er ten allen tijden energie kan worden verkregen. 

Overstappen op groene energieleverancier

Waterkracht energie is een vorm van groene energie en draagt bij  aan een schonere wereld. Energieleveranciers kunnen zelf beslissen of zij groene of grijze energie aanbieden. Wanneer u interesse heeft u om groene energie thuis te verkrijgen, is het belangrijk om uw energieleverancier kritisch te bekijken. Levert deze groene stroom en leveren andere leveranciers niet dezelfde diensten tegen een lagere prijs? In onze energievergelijker kunt u makkelijk alle energieleveranciers met groene stroom bekijken en degene kiezen die het beste bij u past.