Navigatie

Stap 1: is mijn dak geschikt voor de installatie van zonnepanelen?

Niet op ieder dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden, omdat er bijvoorbeeld te weinig zonuren zijn of omdat het dak te klein is. Voordat u dus überhaupt de beslissing maakt om zonnepanelen te laten plaatsen, is het verstandig om uit te zoeken of uw dak hiervoor wel geschikt is. Lees hier meer over de punten waar uw dak aan moet voldoen wanneer u zonnepanelen installeert. Mocht u dak niet voldoen aan de eisen om deze systemen te installeren, dan is het bij sommige energiemaatschappijen, zoals Essent, toch mogelijk om gebruik te maken van zonne-energie.

Stap 2: welk zonnepaneel is het beste?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Er zit nogal wat prijsverschil tussen de verschillende zonnepanelen. Ook is het rendement van ieder systeem anders. Het is dan ook verstandig om u eerst goed te laten informeren over de eigenschappen van de verschillende panelen en dan pas te beslissen welke u laat installeren. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Stap 3: kies een energieleverancier voor de installatie van zonnepanelen

Bij sommige energiemaatschappijen is het mogelijk om afspraken te maken over de installatie van zonnepanelen. Zij geven dan zoveel euro korting op het plaatsen van deze systemen of bieden een aantal jaar garantie. Daarnaast verschilt het per energieleverancier hoeveel u terugkrijgt voor de stroom die u terug levert en de elektriciteit waar u zelf van gebruik gemaakt. Stap 3 is daarom ook het vergelijken van de verschillende energiemaatschappijen. Lees hier meer over de verschillende energieleveranciers en wat zij bieden.

Stap 4: installatie van de zonnepanelen

Wanneer alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan kunnen de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Bij sommige energiemaatschappijen is het zo dat dit voor u geregeld wordt. Is dit niet geval, dan is het sowieso verstandig om dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Zij kunnen u namelijk alles vertellen over waar de omvormer moet komen en wat de lengte van de kabels moet zijn.

Stap 5: salderen en terugleververgoeding

Wanneer u meer elektriciteit verbruikt dan dat uw zonnepanelen opwekken, dan neemt u stroom van de energiemaatschappij af. Hier moet u een bepaald bedrag aan de energieleverancier voor betalen. Dit noemen we salderen.  Een terugleververgoeding is eigenlijk het tegenovergestelde. Uw zonnepanelen wekken meer energie op dan dat u verbruikt. Deze stroom wordt teruggeleverd aan het energienetwerk en hier krijgt u van uw energieleverancier een bepaald bedrag voor. Lees hier meer over het salderen en de terugleververgoeding van zonnepanelen.