Navigatie

Wat is het salderen van zonnepanelen? 

Wanneer u zonnepanelen op uw huis heeft geïnstalleerd, dan wordt de energie die hiermee wordt opgewekt natuurlijk door uzelf en uw huishouden verbruikt. Het kan echter zo zijn dat u meer elektriciteit opwekt dan dat u verbruikt. Wanneer dit het geval is, dan kunt u de stroom terugleveren aan de energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar wordt dan door de energieleverancier de geleverde stroom met de afgenomen stroom verrekend. Deze berekening wordt salderen genoemd. Overigens hoeft u alleen belasting en leveringskosten te betalen over de stroom die u niet zelf heeft opgewekt.

Hoe werkt salderen?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen wil je van het zogenaamde salderen gebruik kunnen maken. Zo moet u moet de elektriciteit terugleveren via dezelfde aansluiting als waarmee de stroom geleverd wordt. Het kan zo zijn dat u meer stroom verbruikt dan dat u opwekt, maar het kan natuurlijk ook andersom. Wanneer dit het geval is, dan heeft u recht op een terugleververgoeding. Hoeveel u precies terug krijgt voor de door u geleverd stroom verschilt per energiemaatschappij. Voordat u een contract aan gaat met een energieleverancier is het dus verstandig om de verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken.

Salderen rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Energie opgewekt met zonnepanelen: 2.200 kWh
Uw verbruik per jaar: 1.000 kWh
Energiemaatschappij levert u: 500 kWh

U wekt dus 1.200 kWh meer stroom op dan dat u verbruikt. Omdat u zelf 500 kWh geleverd krijgt van de energiemaatschappij wordt dit van deze 1.200 afgetrokken. Over de resterende 700 kWh krijgt u een terugleververgoeding.