Navigatie

De voordelen van zonne-energie zijn:

  • Weinig onderhoud;
  • Kosten worden terugverdient;
  • Niet afhankelijk van een energiemaatschappij;
  • Subsidie zonnepanelen;
  • BTW teruggave en andere regelingen.

Het onderhoud

Het meeste werk dat u heeft met zonnepanelen is het installeren van deze systemen op het dak van uw huis. Wanneer dit gebeurd is, hebt u eigenlijk geen omkijken meer naar de zonnepanelen. Er zitten namelijk geen bewegende onderdelen in deze systemen, die kapot zouden kunnen gaan. Het enige waar u op moet letten is dat de oppervlakte van het zonnepaneel schoon blijft, zodat u het meeste rendement uit de zonnepanelen kunt halen. Dit kunt u doen door de zonnepanelen van een zelfreinigende coating te voorzien. Zo blijven ze schoon en hoeft u er zelf niets aan te doen.

De kosten

Een van de voordelen van zonne-energie is dat u op langere termijn geld bespaart. Het is namelijk zo dat u iedere euro die u investeert ongeveer 2 keer binnen de levensduur van deze systemen terugverdient.

Niet afhankelijk van een energiemaatschappij

Daarnaast is het zo dat u (bijna) niet afhankelijk bent van een energieleverancier. Zo kunt u een accu laten plaatsen om energie die door de zonnepanelen opgewekt wordt, op te slaan. Deze kunt u dan later gebruiken wanneer de zon niet meer schijnt.

Subsidie zonnepanelen

Daarnaast kunt u op verschillende manieren kosten besparen op de aanschaf van uw zonnepanelen. Zo kunt u subsidie krijgen voor uw zonnepanelen. Hoeveel dit is, en of u hier überhaupt voor in aanmerking komt, verschilt per gemeente.

BTW teruggave

Ook is het zo dat u de BTW terug kunt krijgen van de belastingdienst. Er zijn dan wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Ook zijn er een aantal andere regelingen waar u naar kunt kijken wanneer u zonnepanelen aanschaft. Zo is er de regeling Energiebesparingskrediet, waarmee u korting op de rente van een lening om zonnepanelen aan te schaffen, kunt krijgen. Een gelijksoortige idee is de Regeling Groenprojecten.