Wat is wattpiek?

Wattpiek is de eenheid die gebruikt wordt om het vermogen aan te geven van een zonnepaneel (Wp = Wattpiek = energie eenheid). De eenheid geeft de maximale stroom aan die opgewekt wordt onder de ideale omstandigheden. Deze wordt vastgesteld aan de hand van internationale regelgeving. Dit zorgt ervoor dat ieder paneel de exact dezelfde waarden hebben. Dit wordt gedaan in een testcentrum van de fabrikant. Iedere cel wordt onder dezelfde omstandigheden gemeten, zodat iedere cel dezelfde waarden heeft. 

De volgende voorwaarden staan vermeld in deze regelgeving:

  • De lichtstraling dient overeen te komen met de energie die het oppervlak van de aarde bereikt. Dit ligt rond de circa 1000 watt per m2;
  • De richting van de zonbestraling dient exact een hoek van 90° op het paneel te komen. Dit betekend recht op het zonnepaneel;
  • De temperatuur van de straling dient 25°C;
  • De luchtmassa die dient te voldoen aan de hand van een bepaalde temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid.

Opbrengst wattpiek 

De opbrengst van de wattpiek heeft een andere waarde in Nederland. Er wordt uitgegaan dat 1Wp circa 0,88kWh per jaar oplevert. Dus de opbrengst wordt in kWh weergegeven en niet in wattpiek. 
Dit is bepaald aan de hand van de ideale positie. Dat is oriëntatie: zuid – Dakhelling: 35° tot 40°. Als dit het geval is, dan levert een zonnepaneel met 350Wp, 308kWh stroom op. Deze 88% wordt in het algemeen gebruikt als rekenmiddel in Nederland. Deze is weer anders in het buitenland, omdat daar weer andere omstandigheden zijn.  

Wilt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, dan kan dit aan de hand van de wattpiek. U dient dan wel uw jaarlijkse stroomverbruik te weten. De formule luidt alsvolgt:

Jaarlijks verbruik / 0,88kWh = het aantal benodigde wattpiek

Bij een normaal huishouden ligt dit vaak rond de 13 zonnepanelen, maar u kunt door deze formule te gebruiken een berekening maken hoeveel zonnepanelen nodig zijn om te profiteren van eigen opgewekte groene stroom.

Factoren met invloed op de wattpiek

Bij de wattpiek geldt dus ook hoe hoger de wattpiek, hoe hoger de verwachte opbrengst zal zijn. Zoals hierboven al kort wordt weergegeven,  zijn er omstandigheden die invloed hebben op de opbrengst. Dit zijn de volgende factoren:

Oriëntatie + hellingshoek

Zoals hierboven wordt vermeld is de ideale locatie voor zonnepanelen, richting het zuiden met een hoek van 35° tot 40°. Dit zorgt voor de optimale opbrengst. Dit veranderd overigens wanneer de oriëntatie richting het oosten of westen wordt gedraaid. De hellingshoek veranderd overigens ook. 
Tip: Leg de panelen absoluut niet in het noorden, want dan is de opbrengst aanzienlijk laag! 

Plaatsing van het dak 

Schaduw is een van de meest storende factor voor zonnepanelen. Wanneer er schaduw valt op de zonnepanelen, wordt er dus geen zonlicht opgevangen door de panelen. Dit zorgt er dus voor dat de opbrengst lager is dan normaal. 

Zoninstraling

Zonder de zon zou de aarde geen daglicht hebben. Zonder de zon zouden zonnepanelen ook niet werken. De zonbestraling is dus zeer belangrijk en met zonnepanelen werken dus ook veel beter als de zonuren het hoogst zijn. In Nederland is de dag met 14 zonuren het langst. Volgens het KNMI bedraagt het gemiddelde aantal zonuren, circa 1500 zonuren. Met een minimaal aantal van 1400 zonuren en een maximaal van 1700 zonuren. Mocht het bewolkt zijn, dan hoeft u geen zorgen te maken. Ze wekken namelijk ook stroom op bij daglicht en dienen hierdoor niet perse zonlicht te hebben. De opbrengst is hier dan wel wat minder. 

Omvormer

De omvormer is de verbintenis van de meterkast en de zonnepanelen. De omvormer ontvangt de gelijkstroom van de zonnepanelen, zet dit om in wisselstroom en stuurt dit door naar de meterkast. Zonder omvormer kunt u dus geen energie op wekken. 

Prijs wattpiek

Voor de prijs te weten per wattpiek, moet u offertes aanvragen bij de installateur. Dan wordt er een prijs gegeven voor de installatie. Bekijk dan welke prijs er staat bij de zonnepanelen. Dan kunt u eenvoudig de prijs per wattpiek uitrekenen. Het is ook mogelijk om het per paneel te doen. 

Prijs per paneel = Kosten zonnepanelen / totaal aantal panelen
Prijs per wattpiek = Kosten zonnepanelen / totaal aantal wattpiek

Mocht u kiezen voor zonnepanelen, dan veranderd ook de situatie rondom uw energierekening. Er zijn energieleveranciers die voordeliger kunnen ogen bij het plaatsen van zonnepanelen. Dit kunt u eenvoudig vergelijken door gebruik te maken van onze energievergelijker