Navigatie

Passieve zonne-energie

Eigenlijk zijn er twee verschillende soorten zonne-energie die wij kunnen onderscheiden. De eerste hiervan is passieve zonne-energie. Hiermee wordt licht en warmte in uw huis bedoeld waar u eigenlijk niks voor hoeft te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan zonlicht wat er voor zorgt dat u geen lamp of verwarming aan hoeft te zetten  Hier komen dus geen apparaten die zonlicht omzetten in elektriciteit, zoals zonnepanelen, aan te pas. Wanneer u bij de inrichting van uw huis met passieve zonne-energie rekening houdt, dan kunt u flink op uw energierekening besparen. Zo is het verstandig om ruimtes die veel gebruikt worden aan de zuidzijde van uw huis te plaatsen en kamers die minder gebruikt worden aan de noordzijde. Ook is het goed om warme ruimtes goed te isoleren en zonneschermen te plaatsen om er voor te zorgen dat het in de zomer niet te warm in huis wordt. De overheid heeft speciale regelingen & subsidies voor het plaatsen van zonne collectoren en vergelijkbare bronnen van groene energie die u aan uw huis kunt toevoegen.

Actieve zonne-energie

Daarnaast zijn er verschillende apparaten die u in uw huis kunt installeren om van zonne-energie warmte of elektriciteit te maken. De bekendste  manier om dit te doen, zijn zonnepanelen, ook wel zonnecellen of PV-systemen genoemd. Er zijn echter veel meer manieren om zonne-energie in uw huis te gebruiken. Andere voorbeelden zijn:

  • een zonneboiler;
  • een zonnetoren.

Ook op een kleinere schaal is het mogelijk om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Denk dan bijvoorbeeld aan de solar cooker. Hierbij wordt de energie van de zon gebruikt om eten of drinken te koken of te pasteuriseren.