Navigatie

Aandachtspunten bij de installatie van zonnepanelen

Niet ieder dak is even geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Ook mag je niet zomaar aan iedere woning aanpassingen maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een huurhuis. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten voordat je zonnepanelen op je dak plaatst:

  • Is u huis van uzelf of deelt u het met andere?
  • Is dakgoot hoger dan 6m geplaatst?
  • Is uw huis onderdeel van een beschermd stadsgezicht of is het een monument?

Naast deze aandachtspunten zijn er nog een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden wanneer u een zonnepaneel plaatst. Zoals de hoeveelheid zonlicht uw dak krijgt, staan er hoge bomen of andere obstakels die schaduw op uw dak veroorzaken om uw huis heen, maar ook de helingshoek van uw dak is belangrijk om mee te nemen.

Is mijn dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?

Bent u benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Online zijn verschillende tools te vinden om te kijken of het verstandig is om zonnepanelen te plaatsen. Zo is er bijvoorbeeld de Zonatlas. Deze tool combineert onder andere weerdata en de hellingshoek van een dak om zo een indicatie te geven over de geschiktheid van een dakoppervlakte voor zonnepanelen. Ook geeft deze site aan welk gedeelte en welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor uw dak. Dit is natuurlijk niet het enige hulpmiddel wat er online te vinden is. Ook is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om bij een bedrijf informatie in te winnen over of uw dak wel of niet geschikt is voor zonnepanelen.