Navigatie

Soorten zonnepanelen

Er zijn twee verschillende soorten zonnepanelen. Zo is er het thermische zonnepaneel. Hierbij wordt de warmte van de zon op een vloeistof overgezet. Wat deze manier interessant maakt voor het opwarmen van water.  Het andere type is het fotovoltaïsche zonnepaneel, deze zet door middel van een omvormer invallend zonlicht om naar elektriciteit. De zonnepanelen die binnen deze laatste  categorie vallen, kunnen ook weer in verschillende categorieën geplaatst worden. Deze zijn: 

  • monokristallijne zonnepaneel;
  • polykristallijne zonnepaneel;
  • amorf silicium zonnepaneel ook wel dunne film genoemd.

Ieder van deze zonnepanelen heeft zijn eigen kenmerken en ook de kosten verschillen onderling. Zo is het rendement van een monokristallijne hoger dan van een polykristallijne, maar dit type zonnepaneel is dan ook gelijk duurder.

Terugverdientijd zonnepanelen

Zoals de naam al zegt is de terugverdientijd de tijd wanneer je de aanschaf- en installatiekosten terugverdiend hebt. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is, inclusief installatie, 8 tot 9 jaar zonder subsidie en 7 tot 8 jaar wanneer u zelf de zonnepanelen installeert. Dit was in 2007 nog 10 tot 15 jaar. Natuurlijk varieert de terugverdientijd per zonnepaneel, omdat de aanschafkosten van ieder paneel verschillen. Online zijn er verschillende tools te vinden waarmee u de terugverdientijd kunt uitrekenen. Natuurlijk kunt u de terugverdientijd  ook zelf uitrekenen door in ieder geval de volgende punten mee te nemen in de berekening:

  • de aanschafkosten van de zonnepanelen;
  • de kosten van het installeren van de zonnepanelen;
  • subsidie
  • BTW aftrek

Per situatie kunnen hier nog een aantal extra kosten bijkomen. Zo kan het zijn dat u een zonnepaneel moet vervangen, waardoor de terugverdientijd dus langer zou worden. Dit zou u eventueel al in de berekening mee kunnen nemen.