Welke factoren zijn belangrijk?

Het kopen van zonnepanelen hangt af van allerlei factoren. Denk aan het terugvragen van de btw, aan de verbeterde terugverdientijd en het verhogen van het rendement door verbeterde kwaliteit. Het zijn factoren die doorgaans als zeer belangrijk worden ervaren bij het overwegen van zonnepanelen. 

Voor het kopen van zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van onafhankelijke organisaties zoals Gaslicht (Gaslicht.com/zonnepanelen/kopen). De reden waarom mensen gebruik maken van zulke organisaties is door de eerlijke en vaak lage prijzen die gegeven kunnen worden naast het verkrijgen van onafhankelijk advies over het gehele proces. 

Er zijn meer factoren die belangrijk zijn en die voornamelijk veranderen door de actualiteiten in de wereld die voor een energiecrisis hebben gezorgd. Hieronder zijn twee belangrijke kenmerken die de komende tijd zullen veranderen door beslissingen van de politiek. 

Saldering tot 2025

Als eerste is het belangrijk om de salderingsregeling goed bij te houden. Momenteel wordt er door de overheid aangegeven dat de salderingsregeling door zal gaan tot het jaar 2025. Het is nu afwachten wat de overheid gaat doen met deze regeling. Gaan ze het veranderen of gaan ze het volledig weghalen (door het af te bouwen over 10 jaar).

Het gunstigste voor de consument is dat deze regeling gaat veranderen, zodat het opwekken van eigen stroom aantrekkelijk blijft. Wanneer deze volledig gaat verdwijnen, dan is het de kunst om precies genoeg stroom op te wekken. 

Tegenwoordig is het zeer moeilijk om in te schatten wat de overheid gaat zeggen, maar het verduurzamen van huizen is een belangrijk punt. Er gaan namelijk veranderingen komen in diverse regelingen waarbij een duurzaam huis zeker een voordeel kan zijn. 

Verhoogde energieprijzen

Veel huishoudens hebben last van de hoge energieprijzen, maar degene die zonnepanelen op het dak hebben, zullen hier veel minder last van hebben. Dit geeft wederom aan waarom het opwekken van eigen stroom zeer interessant is. Het onderdrukken van energiekosten door eigen opgewekte energie kan er voor zorgen dat het geen invloed heeft op het dagelijkse leven. Momenteel is het namelijk zo dat veel huishoudens in Nederland last gaan krijgen van de kosten en dat het huishoudens de kop kan kosten. 

Wederom is het de vraag wat de energieprijzen gaan doen in de toekomst. Momenteel is het zeer gunstig om gebruik te maken van eigen opgewekte energie, alleen weet niemand wat de energieprijzen zijn over 5 jaar (wanneer de zonnepanelen zijn terugverdient).

Zonnepanelen kopen? 

Is het kopen van zonnepanelen momenteel nog interessant? Dan kunnen we de vraag zeker met ja beantwoorden. Wil je duurzamer gaan leven en uiteindelijk winst maken op je energiekosten, dan is het plaatsen van zonnepanelen zeker interessant. 

De investering zorgt ervoor dat de energiekosten lager zijn dan dat je energie krijgt van een leverancier. Je kunt daarnaast ook nog profiteren van de salderingsregeling, al is dit maar voor een korte tijd. 

Daarnaast is de prijs kwaliteit verhouding zeer positief momenteel en volgens onderzoekers kan dat in de toekomst nog veranderen. Dan zal de prijs stijgen, doordat de productiekosten ook gaan stijgen. 

Terug naar Energie blog