Wat is gevelisolatie?

Zoals het woord al laat zien, wordt er bij gevelisolatie de gevel of de buitenmuren van een woning geïsoleerd. Hierbij kan er op drie manieren de woning geïsoleerd worden, namelijk door spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie of gevelisolatie aan de buitenzijde van de woning. 

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, ook wel spouw genoemd, opgevuld met isolatiemateriaal. Dit wordt gedaan door aan de buitenzijde van de woning gaten in de voegen van de muur te boren. Met behulp van deze gaten wordt er door een professioneel bedrijf het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De gaten worden naderhand weer opgevuld. Wanneer uw huis geen spouw heeft, is het niet mogelijk om spouwmuurisolatie uit te voeren. Dan kunt u ervoor kiezen om gevelisolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van uw huis te plaatsen.

Gevelisolatie binnenzijde

Bij gevelisolatie aan de binnenzijde van een huis wordt er een voorzetwand in de woning tegen de muur geplaatst. Deze wand kan gemaakt worden uit verschillende materialen, zoals hout of metaal, met daar tussen isolatiemateriaal. De voorzetwand zorgt dat de warmte beter wordt vastgehouden, waardoor uw woning comfortabeler aanvoelt en de energiekosten zullen dalen. Een nadeel van gevelisolatie is echter wel dat de woonruimte, waarin de gevelisolatie wordt uitgevoerd, door de voorzetwand kleiner wordt.

Gevel isoleren buitenkant

Buitengevelisolatie is een goede optie wanneer het isoleren van de spouwmuur te weinig resultaat biedt of helemaal geen mogelijkheid is. Hierbij worden er kunststof isolatieplaten met gebruik van lijmspecie tegen de bestaande gevel geplaatst. Deze platen zijn gemaakt van polystyreen hardschuim, waardoor ze een hoge isolatiewaarde hebben en bestand zijn tegen vocht. Vervolgens kan de gevelisolatie worden afgemaakt door steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten te bevestigen. Let hierbij wel op dat de woning aan de buitenkant in lengte ietwat toeneemt.

Gevelisolatie aan de buitenzijde is een investering in vergelijking met spouwmuurisolatie of het isoleren van de gevel aan de binnenkant van de woning. Zo kost buitengevelisolatie voor 90 m² al snel €13.000 terwijl spouwmuurisolatie gemiddeld €2100 kost. Toch zijn er goede redenen om gevelisolatie aan de buitenkant te kiezen:

  • Flinke energiebesparing
  • Minder tocht en warmte verlies
  • Geen vocht en schimmel
  • Nieuwe uitstraling huis
  • Waardestijging woning
  • Geen ruimteverlies woning zoals gevelisolatie binnenzijde

Gevelisolatie kosten

De kosten voor gevelisolatie zijn afhankelijk van het soort isolatie dat wordt uitgevoerd, het isolatiemateriaal, de isolatiewaarde en de hanteerde prijzen door een bedrijf. Door de grotere werkzaamheden en uiteindelijk grotere energiebesparing, is gevelisolatie aan de buitenzijde een stuk duurder dan de gevel isoleren aan de binnenkant. Zo zijn de gemiddelde prijzen per m² als volgt:

Soort isolatie Prijs per m² Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie €15 < 4 jaar
Gevelisolatie binnenkant €100 < 15 jaar
Gevelisolatie buitenkant €130 <15 jaar

 

Energie besparen? Stap over van energieleverancier

Besparen op de energiekosten kan op veel manieren, bijvoorbeeld door het huis te isoleren, het plaatsen van zonnepanelen of led verlichting aan te schaffen. Ook het overstappen naar een andere energieleverancier loont. Met onze handige energievergelijker bekijkt u eenvoudig alle energieleveranciers. Kies de energieleverancier die het beste bij u past en stap snel bij Energie51 over.