Werking spaarlampen

Een spaarlamp is eigenlijk een mini uitvoering van de tl-buis. De lamp bestaat namelijk uit kleine opgevouwen tl-buisjes die speciaal gevormd zijn om in een gloeilamp fitting te passen. De lamp bevat gas en kwikdamp, die door elektronen tegen elkaar botsen, waardoor UV-licht vrijkomt. Het licht wordt vervolgens door de witte coating in de lamp als aangenaam witte verlichting verspreid in een kamer.

Hoe lang gaan spaarlampen mee?

Doordat de spaarlamp zuinig wordt genoemd, ontstaat de verwachting dat de lamp ook lang mee gaat. En dat klopt! Zo gaat een spaarlamp zo'n 10.000 uren mee. In vergelijking met de circa 1.000 branduren van een gloeilamp, kunnen we wel stellen dat een spaarlamp een aanzienlijk langere levensduur heeft.

Voor en nadelen

Naast dat spaarlampen meerdere voordelen kent,  zoals energiebesparing, zijn er ook een aantal nadelen op te noemen. We bespreken ze hieronder.

Voordelen

  • Lage energieverbruik: spaarlampen geven in vergelijking met halogeen en gloeilampen meer licht met minder watt verbruik. Hierdoor neemt het energieverbruik af.
  • Langere levensduur: een spaarlamp heeft een levensduur van zo'n 6.000 tot 10.000 branduren. Hierdoor gaat de lamp gemiddeld 5x zo lang mee als gloeilampen.
  • Verschillende witte kleuren: er worden spaarlampen in verschillende kleuren aangeboden. Doordat de samenstelling van het fluorescentiepoeder veranderd kan worden, zijn de lampen in verschillende wit tinten te verkrijgen.

Nadelen

  • Chemisch afval: doordat spaarlampen kwikdamp bevatten, kunnen kapotte lampen met dit zwaar metaal uiteindelijk in het milieu terecht komen . Spaarlampen moeten daarom wanneer ze stuk zijn als chemisch afval worden verwerkt. 
  • Opstarttijd: een spaarlamp heeft een opstarttijd, waardoor het even duurt voordat de lamp volledige sterkte licht geeft.
  • Korte levensduur bij aan- en uitzetten: bij het veel aan- en uitzetten van een spaarlamp wordt de levensduur aanzienlijk verminderd. De lampen zijn daarom niet erg geschikt voor bepaalde ruimtes zoals een toilet.

Meer besparing met led verlichting

Ondanks dat spaarlampen energiezuinig zijn, is de aanschaf van led lampen een verstandigere keus. Led lampen beschikken immers niet over de schadelijke dampen in een lamp, wat milieuvervuiling tegengaat. Bovendien heeft led verlichting geen opstarttijd nodig en geeft het direct de volledige lichtsterkte. Doordat led verlichting zo'n 15.000 branduren meegaat, geniet u tevens langer van uw duurzame verlichting. Het vervangen van uw lampen doet u dus het beste met led lampen. Het is even een investering, maar op lange termijn krijgt u er een aanzienlijke energiebesparing voor terug.

Overstappen van energieleverancier voor meer besparing

De aanschaf van spaarlampen kan u op termijn een energiebesparing opleveren. Op korte termijn geniet u daarentegen niet van een lagere energierekening. Stap daarom over op een andere energieleverancier. Energieaanbieders bieden immers verschillende prijzen voor dezelfde diensten aan, waardoor u al snel bij een andere aanbieder goedkoper uit bent. 

Overstappen gaat heel eenvoudig:

  1. Vergelijk alle energieleveranciers eenvoudig met onze handige energievergelijker.
  2. Kies de energieaanbieder die het beste bij u past en het meest voordeligst is.
  3. Stap direct online over bij Energie51.
Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips