Verdwijnen landelijke subsidie zonnepanelen

De populariteit van zonnepanelen nam in 2012 en 2013 steeds meer toe. Dit was met name te danken aan het feit dat er een speciale landelijke subsidie regeling gold, waar mensen een terugbetaling van €650,- konden verwachten. Doordat deze regeling de overheid zoveel geld kostte en de kostprijs van zonnepanelen daalde, werd er besloten om de zonnepanelen subsidie al snel af te schaffen. Daarvoor in de plaats werden er andere soorten subsidie voor zonnepanelen opgezet.

Gemeentelijke zonnepanelen subsidie

Ondanks dat de landelijke subsidie zonnepanelen is afgeschaft, hebben veel gemeenten een eigen zonnepanelen subsidie. Zo kunt u voorafgaand aan de aanschaf van zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp een subsidie aanvragen. Om te kijken of uw gemeente een subsidieregeling heeft, raadpleeg de Energiesubsidiewijzer.

Overigens geldt er voor een zonneboiler naast gemeentelijke subsidies ook een landelijke subsidieregeling. Bekijk daarom goed alle mogelijkheden.

Btw teruggave

De kosten van zonnepanelen bestaan niet alleen uit aanschafkosten, maar ook uit installatie- en arbeidskosten om de panelen vakkundig te laten plaatsen. Aangezien huishoudens met zonnepanelen te veel opgewekte energie kunnen terugleveren aan energieaanbieders, ziet de Belastingdienst deze zonnepanelen eigenaren als ondernemers. Hierdoor is het mogelijk de btw van de aankoop en installatie terug te vragen bij de Belastingdienst. Deze btw teruggave kan daarom ook als een soort zonnepanelen subsidie worden beschouwd. Hiermee kan u al snel zo'n €6.000,- ontvangen bij de aanschaf van 2000 Wp zonnepanelen.

Aantrekkelijke leningen

Wanneer u graag duurzaam energie wilt opwekken, maar een subsidie zonnepanelen niet voldoende is om het te kunnen financieren, is er de mogelijkheid tot het verkrijgen van een lening. Er zijn namelijk diverse aanbieders die een speciale 'groene lening' verschaffen, om een huis energiezuinig te maken. Hierbij ontvangt u een lening tegen een gunstige rente, die gedurende de periode vast blijft staan. Zo heeft u een duidelijk financieel overzicht wat de verduurzaming van uw woning op lange termijn gaat kosten.


Op korte termijn energie besparen?

De aanschaf van zonnepanelen levert u op lange termijn een flinke energiebesparing op. Wilt u op korte termijn ook energie besparen en aan het eind van de maand meer geld overhouden? Stap dan over op een andere energieleverancier. Met onze energievergelijker bekijkt u eenvoudig alle energieaanbieders. Kies de voordeligste en stap direct over!