Hoe werkt kruipruimte isoleren?

De kruipruimte is de ruimte onder de vloer van de begane grond. Meestal is deze ruimte niet hoger dan 80 cm en wordt het gebruikt om leidingen weg te werken. Doordat er weinig tot geen ventilatie in de kruipruimte is, zijn veel kruipruimtes vochtig. Daarbij komt dat door het ontbreken van isolatie er veel kou de woning kan betreden. De kruipruimte isoleren kan deze problemen oplossen.

Bij kruipruimte isolatie, ook wel bodemisolatie genoemd, wordt er bolletjes of stukjes piepschuim op de bodem van de ruimte gespoten. Dit kan worden gedaan via het kruipluik of wanneer uw woning deze niet heeft via een tijdelijk gat in de muur. Het vocht zal in de stukken piepschuim trekken, waardoor de kruipruimte vochtvrij wordt. Tevens wordt de toegang naar de woning voor koude lucht door het isolerend materiaal gehinderd. Kruipruimte isolatie zorgt hiermee dat de temperatuur in uw woning aangenaam warm blijft.

Kruipruimte isolatie of toch vloerisolatie

Het isoleren van de kruipruimte is een goed idee wanneer uw kruipruimte erg vochtig is of wanneer er geen kruipluik in uw huis zit. Kruipruimte isolatie kan echter niet volledig warmteverlies tegengaan. Doordat tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer een laagje koude lucht blijft hangen, zal er nog steeds koude lucht uit de kruipruimte ontsnappen. Wanneer u dit wilt voorkomen dan is het verstandig te kiezen voor vloerisolatie.

Bij vloerisolatie wordt er via de kruipruimte isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer op de begane grond gespoten. Doordat het isolerend materiaal op de vloer bevestigd wordt, is er geen contact meer tussen de koude lucht en de vloer.

Voordelen en nadelen

Voordelen Nadelen
Bevordering gezondheid Investering bij aanschaf
Lagere energierekening Geen volledige isolatie
Vocht verwijderaar Terugveridentijd tussen 7 en 10 jaar
Waardestijging woning  

 

Wat kost kruipruimte isolatie?

Het kostenplaatje om de kruipruimte te isoleren wordt berekend op basis van het soort isolatiemateriaal, de type woning, hoe vochtig de kruipruimte is en of er ventilatieroosters in de kruipruimte hangen. Afhankelijk van het bedrijf die de kruipruimte isolatie uitvoert, betaalt u gemiddeld €20 tot €30 per m². Een overzicht van de gemiddelde kosten vindt u hieronder.

Soort woning Gemiddeld oppervlak Gemiddelde kosten
Rijtjeshuis 45 m² €1.200
Hoekwoning 55 m² €1.675
2 onder 1 kap woning 60 m² €1.725
Vrijstaand huis 75 m² €2.200

 

Energie besparen op verschillende manieren

De kruipruimte isoleren is een van de verschillende manieren om uw huis te isoleren. Hierdoor draagt u bij aan het milieu en verlaagt u uw energiekosten. De energierekening kan ook verlaagd worden met het overstappen van energieleverancier. Energieleveranciers bepalen immers zelf de prijzen voor hun diensten, waardoor prijzen onderling nog flink kunnen verschillen. Bekijk met de energievergelijker waar u het voordeligst uit bent en stap makkelijk en snel bij Energie51 over!

 

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips