Zonnepanelen benodigdheden

Bij het zonnepanelen kopen, is de aanschaf van de daadwerkelijke panelen niet voldoende. Om een zonnepanelensysteem te installeren, zijn er meerdere benodigdheden vereist:

  • Zonnepanelen: het spreekt voor zich dat een zonnepanelensysteem niet compleet is zonder zonnepanelen.
  • Omvormer: zonnepanelen wekken met zonlicht gelijkstroom op. Deze elektriciteit is een ander niveau elektriciteit dan dat in woningen gebruikt wordt. De stroom moet daarom worden omgezet. Met behulp van een omvormer wordt gelijkstroom naar wisselstroom veranderd.
  • Dakhaken: de zonnepanelen goed en stevig op het dak bevestigen, wordt gedaan met behulp van dakhaken. 
  • Meetstation: wilt u inzicht in het vermogen van de zonnepanelen? Dit kunt u doen met een meetstation. Hoewel een meetstation niet noodzakelijk is, kunt hiermee wel controleren of de zonnepanelen naar behoren werken en dit blijven doen.
  • Console: zonnepanelen worden op een plat dak met behulp van een console op de optimale hellingshoek geplaatst.

Zonnepanelen kopen: de kosten

Een belangrijke vraag bij de aanschaf van zonnepanelen: wat gaat het kosten?  Hoeveel u betaalt voor de zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren:

  • Locatie: het rendement van de zonnepanelen wordt bepaald door de locatie en geschiktheid van uw woning. Bomen of hoge gebouwen in de nabijheid kunnen zonlicht deels of zelfs helemaal blokkeren, wat het opwekken van energie middels zonlicht blokkeert. Ook een dak op het noorden levert weinig rendement op. Hoe meer aanpassingen er gedaan moeten worden voor een goed rendement te verkrijgen, hoe meer geld u zal moeten betalen. Houdt hier dan ook bij het zonnepanelen kopen rekening mee.
  • Energiebehoefte: hoeveel gezinsleden telt uw huishouden? Hoe groter het gezin, hoe meer energie er gebruikt wordt. Afhankelijk van hoeveel energie u zelf wilt opwekken, moet een hoeveelheid zonnepanelen worden aangeschaft.
  • Extra benodigdheden: naast dat u daadwerkelijke panelen moet kopen, kunnen zonnepanelen pas functioneren door het plaatsen van een omvormer en leidingen. Bovendien heeft het vakkundig plaatsen van de zonnepanelen ook een prijs. Deze kosten komen dus bovenop de aanschafprijs van zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen ongeveer kosten? Gemiddeld worden de volgende prijzen voor zonnepanelen door aanbieders gevraagd exclusief de montage:

Aantal panelen Vermogen Prijs
3 750 Wp €919
8 2165 Wp €5.360
12 3447 Wp €8.710
15 4224 Wp €10.720
19 5682 Wp €14.070

 

Verschillende subsidies

Om steeds meer mensen over de streep te trekken duurzaam energie te gebruiken, zijn er voor het zonnepanelen kopen subsidies te verkrijgen. Zo zijn er diverse gemeenten die inwoners stimuleren met een zonnepanelen subsidie. Dit kan al snel oplopen tot een teruggave van zo'n €650,-.Daarnaast kan de btw van de aanschaf- en installatiekosten bij de Belastingdienst worden teruggevraagd. Installeert u naast zonnepanelen ook een zonneboiler? Er geldt een landelijke subsidie regeling op zonneboilers, waarbij ook een fllink bedrag te ontvangen is.

Meer energie besparen?

Zonnepanelen kopen, van bijvoorbeeld zonnemarkt.nl, levert op termijn een fijne energie besparing op. Wilt u op korte termijn snel energie besparen? Stap dan over op een andere energieleverancier. Vergelijk alle energieaanbieders met onze energievergelijker. Vind de voordeligste leverancier en stap direct bij ons over! 

 

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips