Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming bestaat uit speciale matten die een elektrische vloerverwarmingsdraad of koolstof elementen bevatten. Bij aansluiting op het stroom, geven de matten warmte aan het bovengelegen oppervlakte. In uw woning gaat dit om uw vloer van bijvoorbeeld hout of tegels. De vloer geeft de warmte vervolgens af aan de lucht, waarbij de warme lucht zal opstijgen in de ruimte. De thermostaat meet de temperatuur in de ruimte en kan bij de gewenste temperatuur het verwarmingssysteem uitschakelen. De temperatuur in huis wordt op deze wijze automatisch geregeld.

Lager energie verbruik

Met de aanschaf van elektrische vloerverwarming kan er een aanzienlijk percentage energie bespaard worden. Elektrische vloerverwarming biedt immers een hoger rendement dan andere verwarmingssystemen. Dit gaat zo:

  • De warmte stijgt gelijkmatig op vanaf de vloer. Doordat het verwarmingsoppervlakte bij vloerverwarming groter is dan bij normale radiatoren, wordt de warmte gelijkmatig over de ruimte verspreid. Hierdoor voelt de kamer al sneller aangenaam aan, waardoor de thermostaat enkele graden lager kan worden gezet. Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, kan dit tot wel 10 tot zelfs 30 procent energie besparing opleveren.
  • Bovendien geldt dat elektrische vloerverwarming gebruik maakt van temperaturen tussen de 35 en 55 graden in plaats van gebruikte 75 tot 85 graden van standaard radiatoren. Door de hoge aanvoertemperatuur van radiatoren neemt de energie rekening al snel behoorlijk toe. Vloerverwarming gaat werkt echter geleidelijk en zorgt met de lage temperatuur van maximaal 55 graden voor een lagere energierekening.

Voordelen elektrische vloerverwarming

  • Betere warmteverdeling: doordat het verwarmingsoppervlakte bij elektrische vloerverwarming groter is dan bij radiatoren, wordt de warmte in uw huis beter verspreid. 
  • Energie besparend: Doordat de gelijkmatigere verspreiding van warmte voelt uw woning al sneller aangenaam aan dan bij het verspreiden van warmte middels radiatoren. Hierdoor kan de thermostaat enkele graden lager worden gezet, waardoor u energiekosten bespaart.
  • Comfortabele woning: doordat de vloer aangenaam warm is, loopt u altijd over aangename warme vloer, die niet alleen uw voeten maar de ruimte energiezuinig verwarmen.
  • Plaatsbesparend: aangezien elektrische vloerverwarming zich onder vloer bevindt, hoef er geen ruimte in uw woning te worden opgeofferd voor radiatoren.
  • Onderhoudsarm: elektrische vloerverwarming vraagt weinig onderhoud. Zo hoeft u geen omkijken naar uw verwarming te hebben.

Eenvoudig meer energie besparen

Elektrische vloerverwarming zorgt voor een lagere energierekening. De voordelen van lagere energiekosten zijn echter pas merkbaar wanneer u de investering van de vloerverwarming heeft terugverdiend. Met het overstappen op een andere energieleverancier bespaart u op korte termijn energiekosten. Vergelijk met de energievergelijker alle energieleveranciers met elkaar, en kies de voordeligste leverancier. Stap eenvoudig met één klik op de knop over bij Energie51.

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips