Onderdelen zonnepanelensysteem

Om energie met behulp van zonnepanelen op te wekken, heeft u meer nodig dan enkel panelen. Houdt hier dan ook rekening mee bij de berekening van het totale kostenplaatje. Om een gehele zonnepanelensysteem te installeren, zijn er de volgende onderdelen nodig:

  • Zonnepanelen: zonnepanelen plaatsen gaat natuurlijk niet zonder het hebben van de daadwerkelijke panelen.
  • Omvormer: de energie die met behulp van zonnepanelen wordt verkregen, heeft een ander elektriciteitsniveau dan de elektriciteit dat in huis wordt gebruikt. Een omvormer zorgt dat de stroom afkomstig van de zonnepanelen worden omgezet naar wisselstroom, dat in huishoudens kan worden gebruikt.
  • Dakhaken: deze zijn nodig om zonnepanelen op het dak te bevestigen.
  • Meetstation: om het vermogen van de zonnepanelen te bekijken en te controleren of alles werkt, kunt u gebruikmaken van een meetstation. Dit is niet noodzakelijk maar wel handig.
  • Console: voor de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak zorgt een console voor de optimale hellingshoek voor de panelen.

Zonnepanelen plaatsen: hoe gaat het in zijn werk?

Het zonnepanelen plaatsen gebeurt in meerdere stappen en wordt bij vrijwel alle bedrijven door meerdere installateurs uitgevoerd. Het stappenplan ziet er als volgt uit:

1. Installatie zonnepanelen: om de zonnepanelen te installeren, worden allereerst de dakhaken geplaatst. Vervolgens worden de profielen op maat gemaakt en geplaatst. Daarna kunnen de zonnepanelen geplaatst worden. De panelen worden met klemmen op het frame vastgemaakt en kabels aan de panelen verbonden. 
2. Plaatsing omvormers: tegelijkertijd met de plaatsing van de zonnepanelen, installeert een andere monteur de omvormer. Deze wordt opgehangen aan de muur binnen uw woning. Veelal wordt dit in een meterkast, cv-ruimte of wasruimte bevestigd. Er worden kabels gelegd die van de zonnepanelen naar de omvormer zullen lopen. Ook wordt een leiding naar de meterkast gelegd.
3. Controle zonnepanelensysteem: na installatie zullen de installateurs bekijken of de installatie van de zonnepanelen gelukt is. Zo bent u zeker dat de zonnepanelen naar behoren werken.

Aandachtspunten bij de installatie van zonnepanelen

Om optimaal te kunnen genieten van de opbrengst van zonnepanelen, is het belangrijk te kunnen hoe de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Om een goed rendement te verkrijgen moet u letten op de volgende punten:

Ligging dak

Daken die op het zuiden liggen zijn het meest geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Ook kan er genoeg zonlicht worden opgewekt met daken op het westen of oosten. Daken op het noorden leveren een slecht rendement op. Veelal wordt er door zonnepanelenaanbieders een oplossing bedacht om toch de zonnepanelen op het zuiden te richten. 

Type dak

Zonnepanelen kunnen vrijwel op elk soort dak worden geplaatst. Er moet echter wel goed gekeken worden naar het type dak, om de juiste zonnepanelen en juiste installatiematerieel uit te kiezen. Hierdoor kunnen de kosten voor tussen plak en schuin dak verschillen.

Eigendom woning

Bent u eigenaar van uw huis of deelt u de woning met anderen? Of is het huis een monument of beschermd? Het is noodzakelijk voordat u zonnepanelen laat installeren eerst het eigendom van uw woning te controleren. 

Naast deze aandachtspunten zijn er nog een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden wanneer u een zonnepaneel laat plaatsen. Staan er bijvoorbeeld hoge boven of andere obstakels die schaduw op uw dak kunnen veroorzaken? Dit zorgt dat u uiteindelijk minder energie kunt opwekken en dit hierdoor een lagere besparing oplevert. 

Meer energie besparen?

Wilt u naar het opwekken van duurzame energie ook meer energie besparen op korte termijn. Stap dan over op een andere energieleverancier. Vergelijk alle energieaanbieders eenvoudig met onze energievergelijker. Kies uw nieuwe energieleverancier en stap direct bij Energie51 over.

>> Meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Klik hier<<