Verschil cv combiketel en hr combiketel

Zowel een cv combiketel als hr combiketel zorgen dat een woning verwarmd wordt en een huishouden over warm water beschikt. De ketels verschillen echter in de manier waarop ze dit doen en hoeveel energie hierbij gepaard gaat.

Wat is een cv combiketel?

Een cv combiketel is een toestel dat zorgt voor het verwarmen van een huis en het aanbieden van warm water. Dit wordt gedaan met behulp van aardgas. Aangezien deze cv ketel twee taken uitvoert, wordt het ook wel een cv combiketel genoemd. Doordat de ketel zowel voor warmte als warm water zorgt, hoeft er geen extra boiler in huis geplaatst te worden, wat gemakkelijk en ruimtebesparend is.

Wat is een hr combiketel?

Naast een standaard cv combiketel kunt u ook kiezen voor de duurzame versie van een cv combiketel, namelijk een hr combiketel. Hr staat voor hoog rendement, en duidt op de efficiëntere en energiebesparende werking van de ketel. De hr combiketel heeft geen waakvlam, maar maakt gebruik van een elektronische ontsteking. Daarnaast heeft een hr combiketel slechts één gasaansluiting en luchtafvoer. Dit zorgt dat er minder gas wordt gebruikt bij het verwarmen van een woning.

Zuiniger verwarming met een hr combiketel

Een hr combiketel haalt op een efficiënte manier meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas dan een cv combiketel. De hr combiketel gebruikt namelijk de bij verbranding vrijgekomen warmte uit rookgassen opnieuw. Deze gassen bevatten namelijk waterdamp die condenseren en via een warmtewisselaar warmte kunnen afgeven. Bij een cv combiketel verdwijnt deze warmte via de afvoer naar buiten, maar bij een hr combiketel dus niet. Dit tezamen met de elektrische ontsteking en enkele gasaansluiting maken dat een hr combiketel minder gas verbruikt dan een cv combiketel. Hierdoor nemen de energiekosten af en betaalt u uiteindelijk per maand minder voor uw energierekening. 

Verschillende hr combiketels

Er zijn verschillende hr combiketel te koop. Naast een hr combiketel, is er ook een hr++ ketel en hre-ketel te koop. 

  • Hr++ ketel: is een nóg efficiëntere ketel ten opzichte van de hr combiketel. De ketel zet vrijwel elke m3 aardgas om in bruikbare warmte.
  • Hre-ketel: de hre-ketel is een hr combiketel die ook stroom kan opwekken behulp van een heteluchtmotor op aardgas.
  • Vr ketel

Wanneer het niet mogelijk is om een hr combiketel in uw huis te laten installeren, is er ook de mogelijkheid om een vr combiketel aan te schaffen. De rendementsketel is efficiënter dan een cv combiketel, doordat er minder stilstandverlies is. Hierbij blijft de ketel langer op een lage temperatuur actief, waardoor de temperatuur in de kamer stabieler blijft en er minder energie nodig is om opnieuw het huis te verwarmen.

Aanschafkosten

De aanschafkosten verschillen per ketel u wilt aanschaffen. Hoe duurzamer de ketel, hoe meer u zal moeten investeren. Uiteindelijk zorgt de energiebesparing over de jaren dat deze kosten worden terugverdiend. Over het algemeen worden de volgende prijzen voor een cv combiketel en hr combiketel gehanteerd:

Soort Ketel Gemiddelde prijs Rendement
Cv combiketel €800 - €1.300 +70%
Vr combiketel €900 - €1.500 +89%
Hr combiketel €900 - €2.500 +100%
Hr++ ketel €1.000 - €2.600 +100%
Hre ketel €8.000 - €10.000 +100%

Direct energie besparen met Energie51

De aanschaf van een nieuwe cv combiketel of hr combiketel is een investering die zich op op den duur zal uit te betalen. Wilt u op korte termijn ook graag energiekosten besparen? Dan is het verstandig om uw huidige energieleverancier onder de loep te nemen. De prijzen tussen energieaanbieders verschillen aanzienlijk van elkaar, waardoor u bij een andere leverancier wellicht goedkoper uit bent. 

Vergelijk eenvoudig met onze energievergelijker alle energieaanbieders met elkaar. Kies de voordeligste leverancier en stap direct bij Energie51 over!

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips