Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie waarbij er gebruikt wordt gemaakt van zonnestraling om water te verwarmen. Hierdoor is het mogelijk om water op een duurzame manier te verwarmen. Er wordt immers water verwarmd met behulp van een natuurlijke bron, waarbij er geen CO2 wordt uitgestoten. Zo kunt u op een groene manier douchen, uw woning verwarmen en koken. De installatie van een zonneboiler is mogelijk bij aanschaf van drie belangrijke onderdelen, namelijk zonnepanelen, een voorraadvat en een naverwarmer.

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler is mogelijk met behulp van meerdere stappen:

  1. Om water te verwarmen moet er allereerst zonnepanelen op het dak zijn geplaatst. Deze zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten het om naar warmte. De zonnecollectoren bevatten immers een vloeistof die een warmte van zo'n 90 graden Celsius kunnen bereiken.
  2. De vloeistof in de zonnepanelen wordt middels een buizensysteem naar het voorraadvat gestuurd.. Dit vat is gevuld met leidingwater, dat door het instromende vloeistof in temperatuur stijgt. 
  3. Wanneer de vloeistof is afgekoeld, wordt het weer teruggestuurd naar de zonnepanelen, die de vloeistof opnieuw zullen verwarmen.
  4. Het voorraadvat houdt tegelijkertijd het leidingwater warm, totdat het water in huis gebruikt wordt. Wanneer het water door gebrek aan zonlicht niet kan worden verwarmd, zal de naverwarmer deze taak overnemen. Veelal werkt een cv-ketel als naverwarmer, mits deze voorzien is van een Gaskeur NZ-label

Welke soorten zijn er?

Bij de aanschaf van een zonneboiler, is er de keuze uit diverse soorten:

  • Standaard zonneboiler: de standaard zonneboiler is rechttoe rechtaan; het bestaat uit een zonneboiler en een los voorraadvat. Dit vat moet in de woning worden geplaatst, waardoor er ruimte in huis hiervoor zal moeten worden vrijgemaakt. De standaard zonneboiler heeft een inhoud van 80 tot 200 liter.
  • Compacte zonneboiler: met een compacte zonneboiler kan er zo'n 70 tot 170 liter worden opgeslagen. De compacte zonneboiler heeft, in tegenstelling tot de standaard zonneboiler, een geïntegreerd watervat. Dit betekent dat er geen los voorraadvat moet worden geïnstalleerd en er veel ruimte in huis bespaard wordt. Het voorraadvat wordt hierbij wel op het dak opgeslagen, waardoor het dak extra gewicht moet kunnen dragen. Bekijk daarom voor aanschaf van de compacte zonneboiler of uw dak belast kan worden met dit extra gewicht.
  • Cv-zonneboiler: de leiding van de cv-ketel wordt bij een cv-zonneboiler gekoppeld aan het voorraadvat van de zonneboiler. Het water wordt bij deze zonneboiler niet verwarmd met een naverwarmer maar juist de cv-ketel. De zonneboiler is een voorverwarmer voor de cv-ketel, waardoor er stookkosten bespaard worden. De cv-zonneboiler kan 110 tot 300 liter water opslaan.
  • Zonneboilercombi: wilt u graag uw woning verwarmen met een behulp van een zonneboiler? Dit is alleen mogelijk met een zonneboilercombi. Deze zonneboiler bevat namelijk een voorraadvat voor tapwater én voor de centrale verwarming. Het voorraadvat is daarom met de inhoud van 250 liter een stuk groter dan de andere soorten zonneboilers.

Wat kost een zonneboiler?

Voor de aanschaf van een zonneboiler is natuurlijk dé vraag: hoeveel kost het? De kosten van een zonneboiler zijn afhankelijk van het soort zonneboiler en eventueel zonnepanelen wanneer u deze nog niet heeft. Doorgaans vragen de meeste aanbieders de volgende prijzen voor een zonneboiler:

Inhoud zonneboiler Hoeveelheid zonnepanelen Prijs
100 liter 1 zonnepaneel €2.000 - €2.700
200 liter 2 zonnepanelen €3.400 - €3.900
300 liter 3 zonnepanelen €4.800 - €5.700

 

Energie besparen bij Energie51

Wilt u naast duurzaam water verwarmen meer energie besparen? Door het overstappen van energieleverancier kunt u enkele tientallen tot honderden euro's per maand besparen. U vindt u een passende energieleverancier door alle aanbieders en tarieven in onze energievergelijker te bekijken. Kies hierin een energieaanbieder en stap direct over.