Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt er kleine bolletjes piepschuim als isolerend materiaal op de bodem van de kruipruimte geblazen. Het materiaal kan via de kruipluik in de kruipruimte worden gespoten, of indien deze er niet is via een tijdelijk gat in de muur. Het vocht wat zich in de kruipruimte bevindt zal zich onder of in de bodemisolatie verschuiven, waardoor de kruipruimte droger wordt. Doordat de kruipruimte wordt opgevuld met bodemisolatie, heeft kou niet meer de mogelijkheid via spleten en gaten de ruimte te verlaten. Het zorgt dat de warmte in uw woning blijft hangen en u er aangenaam bij zit.

Wat is beter: vloerisolatie of bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Tussen het isolerend materiaal en de vloer blijft er echter een koude luchtlaag hangen. Aangezien de vloer niet geïsoleerd is, is er ondanks de bodemisolatie toch nog warmteverlies. Bodemisolatie wordt dan ook aanbevolen wanneer de kruipruimte in uw huis erg vochtig is of wanneer er geen kruipluik in uw woning bevindt.

Heeft u wel een kruipluik? Dan is vloerisolatie een interessantere optie. Bij vloerisolatie wordt wederom de kruipruimte geïsoleerd. Een groot verschil hierbij is echter dat de onderkant van de kamervloer via de kruipruimte wordt geïsoleerd met een speciaal isolatiepistool. Doordat het isolatiemateriaal tegen de vloer wordt gespoten, is er geen contact meer tussen de koude lucht en de vloer. Het zorgt dat er minder warmte verloren gaat in vergelijking met bodemisolatie. Hierdoor zit u er warmpjes bij en bespaart u veel energiekosten.

Voordelen bodemisolatie

  • Verlaging energiekosten: De kruipruimte isoleren zorgt ervoor dat er minder kou via de kruipruimte de woning binnenkomt en minder warmte via de kruipruimte het huis verlaat. Hierdoor blijft de temperatuur constanter in uw huis, waardoor u minder stookkosten heeft en de energierekening omlaag zal gaan.
  • Minder vocht in huis: Met bodemisolatie wordt het condensatiepunt in de kruipruimte verplaatst naar  het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt de kruipruimte droog en heeft u geen last meer van vochtplekken.
  • Bevordering gezondheid: Vocht is een broedplaats voor schimmels. Doordat bodemisolatie vocht doet verdwijnen, zal uw kruipruimte geen schimmels bevatten. Dit is bevorderlijk voor uw gezondheid.
  • Waardestijging woning: Bij de verkoop en koop van een woning zijn woningeigenaren verplicht het energielabel van de woning kenbaar te maken. Een geïsoleerde woning krijgt een betere energielabel en stijgt hierdoor in waarde.
  • Milieuvriendelijk: Het isolatiemateriaal bij bodemisolatie is recyclebaar. Hierdoor is het makkelijk te verwijderen en opnieuw te plaatsen bij bijvoorbeeld een verbouwing of sloop. Tevens komt bij het plaatsen van isolerend materiaal geen schadelijke stoffen vrij. Dit maakt dat bodemisolatie geen schade aan het milieu veroorzaakt.

Kosten bodem kruipruimte isoleren

De kosten van bodemisolatie hangt af van het soort isolatiemateriaal en het type woning. Ook wordt er gekeken naar het vochtgehalte in de kruipruimte en of er zich ventilatieroosters bevinden. Gemiddeld zal u ongeveer €20 tot €30 per m² betalen om de kruipruimte te isoleren. Het gemiddelde kostenplaatje per woningsoort ziet er als volgt uit:

Soort woning Gemiddeld oppervlak Gemiddelde kosten
Rijtjeshuis 45 m² €1.200
Hoekwoning 55 m² € 1.675
2 onder 1 kap woning 60 m² €1.725
Vrijstaand huis 75 m² 2.200

 

Energie besparen met uw energieleverancier

Door de kruipruimte te isoleren blijft de warmte langer en beter in uw woning hangen. U hoeft hierdoor minder te stoken, waardoor er veel energie bespaard wordt. Wilt u meer energie besparen? Vergelijk met de energievergelijker alle energieleveranciers met elkaar, kies de voordeligste leverancier die bij u past en stap makkelijk online over. Zo bespaart u al op korte termijn tientallen euro's per maand.