Hoeveel energie kost douchen?

Gemiddelde doucht men negen minuten per dag. Dit kost op jaarbasis zo'n 4000 liter water en 25 m3 gas, wat neerkomt op gemiddeld 100 euro per jaar. Wanneer uw huishouden uit drie, vier of zelfs uit meer personen bestaat, kunnen deze kosten dus flink oplopen. Met het nemen van enkele simpele besparingen, kan er al snel zo'n 10% energie gewonnen worden. Dit komt overeen met een besparing van tien euro per persoon per jaar. Energie besparen onder de douche is dus daadwerkelijk mogelijk. Maar hoe doet u dit nu precies?  Energie51 geeft enkele handige tips.

Bespaartips douchen

Om meer energie te besparen, zijn er diverse eenvoudige of uitgebreide maatregelen die er genomen kunnen worden.


1. Korter douchen

Een heel eenvoudige en ook logische manier voor energiebesparing is het korter douchen. Korter douchen zorgt immers voor een aanzienlijke vermindering van het energiegebruik én hiermee voor de vermindering van milieuvervuiling. Wanneer de gemiddelde douchetijd van negen minuten wordt verminderd naar vijf minuten, scheelt dit een gemiddeld huishouden jaarlijks al zo'n 15.000 liter water en 60 m3 gas. Dit komt ook wel overeen met €70 aan energiebesparing. Om u aan deze vaste vijf minuten te houden, kunt u een douchecoach aanschaffen. Dit is een digitale timer of zandloper die u erbij helpt om korter te douchen. Zo bespaart u niet alleen geld, maar heeft u ook tijd over voor andere activiteiten.

Douche kop water druppels2. Waterbesparende douchekop

Heeft u nog een standaard douchekop in huis? Met een waterbesparende douchekop ervaart u hetzelfde douchecomfort, maar verminderd u het water- en energiegebruik met gemiddeld 20% per douchebeurt. Bij een grote douchekop voor regendouches kan deze besparing zelfs oplopen tot 60%. Dit levert een gemiddeld huishouden per jaar 7.500 liter water en 44 m3 gas op, gelijk aan 50 euro.

3. Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan wordt het douchewater sneller dan een standaard douchekraan op temperatuur gebracht. Hierdoor wordt er minder (koud) water verspilt en bent u sneller klaar met douchen. Ook zijn mensen minder snel geneigd om in bad te gaan. Een thermostaatkraan levert dan ook 1000 liter water en €6 besparing op.

4. Douche WTW unit

Staat er een grote verbouwing op de planning? Dan is het plaatsen van een douche warmteterugwinning het overwegen waard. De douche WTW is een speciale ventilatie waarbij het warm wegstromend water wordt verzameld, de warmte hieruit wordt gewonnen en deze warmte vervolgens voor het opwarmen van koud leidingwater wordt gebruikt. Met een douche WTW kan er al snel de helft van uw warm douchewater worden teruggewonnen. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op.

5. Bad isolerenBadkamer bad vrouw badkuip wit

Gaat u de badkamer verbouwen en wilt u graag een bad? Laat dan het bad isoleren. Hiermee zal het warm water in bad minder snel afkoelen. Zo hoeft u uw bad niet snel bij te vullen om de aangename temperatuur in bad te behouden. Op deze manier bespaart u water en stookkosten om het water op te warmen.

6. Zonneboiler

Wilt u op lange termijn duurzaam energie opwekken en energie besparen? Dit kunt u doen door het plaatsen van een zonneboiler. Dit is een installatie waarbij er met behulp van zonnestraling water wordt verwarmd. Een zonneboiler kan niet alleen op een groene manier het water onder de douche opwarmen, maar ook uw woning verwarmen of voor het koken gebruikt worden. Zo investeert u in een een duurzame verwarmingsbron voor meerdere doeleinden, wat het investeren waard is.

Meer energie besparen? Stap over van energieleverancier

Er zijn veel verschillende manieren waarop er energie bespaard kan worden onder de douche. Bent u op zoek naar nog meer energiebesparende middelen? Energieleveranciers kunnen zelf een prijs voor hun elektriciteit en gas vragen, waardoor de tarieven per aanbieder erg verschillen. Overstappen naar een andere energieleverancier kan daarom een grote energiebesparing opleveren. Door alle energieaanbieders te vergelijken in onze energievergelijker, vindt u een energieleverancier die bij u past. Stap vandaag nog over en bespaar energie!

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips