Lage temperatuur verwarming (LTV)

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis beter te isoleren. Dit zorgt ervoor dat warmte langer en beter in de woning blijft circuleren, waardoor het stoken op hoge temperatuur onnodig wordt. Het is dan ook aantrekkelijk een lage temperatuur verwarming aan te schaffen, om op deze manier meer energie te besparen en de energiekosten te doen dalen. Wat een lage temperatuur verwarming precies inhoudt lees je bij Energie51.

Hoe werkt lage temperatuur verwarming?

Lage temperatuurverwarming verwarmt het huis eigenlijk hetzelfde als een gewone verwarming met cv. Bij een lage temperatuur verwarming ligt de aanvoertemperatuur van het CV-water echter tussen 35 en 55 graden Celsius. Dit is in vergelijking met temperatuur tussen de 75 en 85 graden Celsius van standaard CV-ketels beduidend een stuk lager. Doordat de lagere temperatuur van het water heeft de verwarming een groter oppervlak nodig om voldoende warmte af te geven. Dit kan eenvoudig met vloerverwarming of wandverwarming. Een lage temperatuur verwarming met radiatoren is ook mogelijk.

Voordelen LTV

De lage temperatuur verwarming kent een aantal voordelen. We zetten ze voor u op een rijtje:

  • Energiebesparend: door de lage watertemperatuur is er minder gas nodig om uw huis te verwarmen. Hierdoor bespaart u al snel een aanzienlijk percentage energie, wat positief is voor de portemonnee.
  • Milieuvriendelijk: doordat er minder gas wordt gebruikt, betekent dit tevens dat het milieu minder vervuild wordt.
  • Comfortabel: door de lage temperatuur verwarming blijft de warmte in huis constant en gelijkmatig verdeeld. Dit zorgt voor een aangenaam en comfortabel thuis.
  • Minder stof: met een lage temperatuur verwarming verdwijnen de sterke luchtstromen door opstijgende warmte. Dit zorgt dat er minder zwevend stof in huis zal rondzweven, wat fijn is voor mensen met bepaalde allergieën. 

Nadelen LTV

Naast de meerdere voordelen kent LTV ook enkele nadelen:

  • Vereist goede isolatie: een lage temperatuur verwarming is alleen nuttig wanneer uw huis goed geïsoleerd is. Wanneer dit niet is, wordt de warmte immers niet goed in huis vastgehouden, waardoor er juist meer gestookt moet worden om lekker warm te houden.
  • Relatief langzame opwarming: de verwarming heeft in vergelijking met standaard radiatoren meet tijd nodig om de hele woning te verwarmen.
  • Grotere radiatoren: LTV radiatoren zijn qua formaat groter dan cv-ketels die we gewoonweg gewend zijn.

Geschikte verwarmingsketels

Bij het laten plaatsen van een lage temperatuur verwarming is het noodzakelijk dat er de juiste cv-ketel met verwarmingselementen in uw huis hangt. Om een lage temperatuur verwarming aan te schaffen moet u daarom een LTV-ketel of warmtepomp bezitten. Om meer energie te besparen, is een warmtepomp aan te raden. De aanschafprijs is echter aan de hoge kant, waardoor de besparing pas na enkele jaren terug te zien is. Een LTV-ketel is in aanschaf ietwat goedkoper en kan als systeem aan de verwarming gekoppeld worden, waardoor de warmte optimaal hergebruikt kan worden.

Eenvoudig energie besparen? Stap over!

Naast het aanschaffen van een lage temperatuur verwarming loont het ook om over te stappen op een andere energieleverancier. Energieaanbieders hanteren immers onderling verschillende prijzen, waardoor u bij een andere leverancier goedkoper uit bent. Overstappen gaat binnen 3 stappen:

1. Vergelijk alle energieleveranciers eenvoudig met onze energievergelijker.
2. Kies de energieaanbieder die het voordeligst is en het beste bij u past.
3. Stap direct eenvoudig en snel over bij Energie51.