Hoe werkt infraroodverwarming?

Een infraroodverwarming werkt met behulp van infrarood panelen. Deze infrarood verwarmingspanelen stralen met behulp van elektriciteit lange golven infrarood uit, ook wel C-straling genoemd. Hierbij wordt er geen gebruikt gemaakt van lucht om de ruimte te verwarmen. De warmte uit de panelen wordt afgegeven aan de lucht, die vervolgens ook objecten in de kamer verwarmen. Deze spullen slaan de warmte op en geven een evenwichtige warmte af aan de ruimte. Een infraroodverwarming is hiermee ook wel te vergelijking met het verwarmen van uw huis met behulp van open haard, maar dan zonder hout en een hoog rendement.

Wat zijn de voordelen?

De infraroodverwarming kent een aantal voordelen ten opzichte van de ouderwetse radiatoren voor het verwarmen van een woning.

Energiebesparing

De infrarood verwarmingspanelen verwarmen niet de lucht in een ruimte, maar juist objecten die in de ruimte staan. Er is dus minder energie nodig om alle lucht in een kamer te verwarmen, wat leidt tot lagere stookkosten. Uiteindelijk is deze energiebesparing terug te zien op uw energierekening.

Gezonder omgevingsklimaat

Bij het 'normaal' verwarmen van een woning met behulp van radiatoren wordt er lucht de kamer ingeblazen. De warme lucht stijgt op en verwarmt ondertussen de ruimte. Er is hierbij sprake van een luchtstroom. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en stof zich gaan verplaatsen, wat nadelig is voor uw gezondheid. Met een infraroodverwarming wordt de lucht niet direct verwarmd, waardoor stofdeeltjes minder verspreid worden.

Meer ruimte

Bij de aanschaf van een infrarood verwarming is het niet nodig om speciale leidingen aan te leggen, wat bij traditionele radiatoren wel het geval is. Bovendien zijn infrarood verwarmingspanelen aan het plafond bevestigd. Dit tezamen maakt dat u met een infraroodverwarming niet alleen een hoop tijd en moeite, maar ook veel ruimte in uw woning bespaart. 

Infrarood verwarming nadelen

Naast de meerdere voordelen kent een infraroodverwarming ook enkele nadelen.

Juiste positionering vereist

Een infraroodverwarming geeft gericht warmte af. U wilt dan ook dat de panelen goed gepositioneerd staan voor de optimale verwarming. Doet u dit niet, dan wordt er elektriciteit verspilt én uw woning niet goed verwarmd. In een vierkantige ruimte met een beperkte oppervlakte is het ophangen van een infraroodverwarming niet moeilijk. Juist bij grote ruimtes in verschillende vormen, moeten de panelen zo worden opgehangen dat de hele kamer verwarmd wordt. Hierbij is het ook belangrijk dat u een infraroodverwarming met genoeg capaciteit aanschaft. Te kleine infrarood verwarmingspanelen zorgen dat de ruimte niet goed verwarmd kan worden, te grote panelen gaan juist weer ten kosten van de energiebesparing.

Zichtbare elektriciteitskabels

Aangezien een infrarood verwarming functioneert op elektriciteit, is het noodzakelijk om een kabel van de verwarming naar een elektriciteitspunt te trekken. Wanneer uw stopcontacten op onhandige plekken hangen of de infrarood verwarming aan de muur wordt bevestigd, kan het wegwerken van de elektriciteitsdraden nog weleens lastig zijn. 

Besparen mogelijk in bepaalde gevallen

Een infraroodverwarming kan een fijne energiebesparing opleveren. Om stookkosten te besparen, is het noodzakelijk om bewust met de infrafroodverwarming om te gaan. Dit betekent alleen de infrarood verwarmingspaneel aanzetten wanneer u zich in de woning bevindt. Ook onnodige ruimtes verwarmen, zorgt dat de verwarming niet op volle capaciteit moet werken en energie bespaart wordt. Met behulp van een slimme meter kunt u uw energiegebruik in de gaten houden.

Energie besparen met Energie51

Niet alleen met een infraroodverwarming kunt u energie besparen. Stap over op een andere energieleverancier en bespaar een aantal tientjes per maand. Overstappen gaat heel makkelijk.

  1. Vergelijk alle energieleveranciers met onze energievergelijker
  2. Kies de voordeligste energieaanbieder met het juiste pakket naar wens
  3. Stap direct over bij Energie51 en profiteer direct van lagere kosten
Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips