Wat is led verlichting?

Led is de afkorting voor 'light emitting diode' en is een elektronisch onderdeel dat licht geeft wanneer het energie krijgt van stroom. Gloeilampen bestaan ook uit dit systeem, maar een groot verschil is dat gloeilampen erg warm kunnen worden wat meer energie kost. Doordat leds heel licht warm worden, zal er geen energie hieraan verloren gaan.

Voordelen led lampen

  • Meest energiezuinige lamp: led lampen zijn de meest energiezuinige lampen die momenteel te verkrijgen zijn. Led lampen zijn immers 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% meer besparend dan halogeenlampen. Met led lampen wordt er dus veel energie bespaard.
  • Lange levensduur: led verlichting gaat zo'n 50.000 branduren mee. Dit komt overeen met de lampen ongeveer 5,5 jaar dag en nacht te laten branden.
  • Geen opstarttijd: led lampen hebben in tegenstelling tot andere lampen geen opstarttijd nodig. Zo heeft u direct de gewenste verlichting in de kamer.
  • Milieuvriendelijk: Een ledlamp is erg milieuvriendelijk. De Co2 uitstoot die bij het opwekken van stroom vrijkomt, is 85% minder dan andere verlichting. Tevens bevatten de lampen geen giftige dampen.
  • Verschillend kleur licht: bij led verlichting wordt er vaak gedacht aan koele witte of blauwachtig licht. Led verlichting is echter verkrijgbaar in een scala aan kleuren, van wit tot warm geel en blauw tot roze.

Verlichting vervangen voor led lampen loont

Ledlampen zijn in aanschaf een stuk duurder dan andere soort lampen. Wanneer u echter het stroomverbruik en de lange levensduur erbij optelt, blijken led lampen tóch erg zuinig te zijn. Zo levert het vervangen van 25 gloeilampen of halogeenlampen voor led lampen al gauw zo'n €50 euro per jaar op. De aanschafkosten voor ledlampen worden tevens al binnen vijf jaar terugverdiend. 

Spaarlampen vervangen?

Wanneer u spaarlampen in uw woning heeft hangen, is het niet noodzakelijk om led lampen aan te schaffen. Spaarlampen zijn immers even zuinig als led lampen. De lampen kennen echter wel een aantal nadelen ten opzichte van led verlichting. Zo kost het enige tijd voordat een spaarlamp haar volledige lichtsterkte geeft. Ook functioneert de lamp slecht bij lage temperaturen. Bovendien is een spaarlamp eerder aan vervanging toe bij het vaak aan- en uitschakelen.

Meer energie besparen

Met het vervangen van uw oude gloeilampen en halogeenlampen kunt u al op korte termijn veel energie in huis besparen. Wilt u een nog lagere energierekening? Stap dan over op een andere energieleverancier. Door de verschillende prijzen van aanbieders, bent u immers bij een andere leverancier goedkoper uit. Met de energievergelijker kunt u overzichtelijk alle energieaanbieders met elkaar vergelijken. Heeft u de voordeligste leverancier gevonden? Stap dan direct online over bij Energie51!

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips