Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler warmt water om met behulp van zonlicht. Het water uit de zonneboiler kan gebruikt worden als tapwater om bijvoorbeeld te koken, te douchen of zelfs voor de vloerverwarming. Om een zonneboiler te laten functioneren, zijn er drie onderdelen noodzakelijk:

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler kan worden uitgelegd aan de hand van vier stappen:

 1. De zon wordt afgegeven op de zonnepanelen. De zonnecollector vangen het zonlicht op  en draagt het zonlicht over op een vloeistof die zich in onder het oppervlak van de zonnepanelen bevindt.
 2. Met behulp van een pomp wordt het vloeistof door de leidingen naar het voorraadvat geloodst. In het voorraadvat wordt het water warm gehouden.
 3. Mocht het water koud zijn door te weinig zonlicht, dan zal de naverwarmer het water verwarmen tot minstens 60 graden of meer. Dit is immers nodig om de legionellabacterie in het water te doden.
 4. Het water wordt vervolgens het huis in geleid, waardoor het door u geconsumeerd kan worden voor verschillende doeleindes.

Soorten zonneboilers

Als u geïnteresseerd bent in de aanschaf van een zonneboiler, dan zijn er vier typen systemen waaruit u kunt kiezen. Welke zonneboiler geschikt is voor uw woning, is afhankelijk van bepaalde factoren zoals de gewenste opslagcapaciteit.

 • Standaard zonneboiler: de standaard zonneboiler bestaat uit zonnepanelen op het dak en een los voorraadvat dat in de woning geplaatst wordt. Het vat van de standaard zonneboiler heeft een diameter van 65 centimeter, wat neerkomt op een inhoud van ongeveer 80 tot 200 liter.
 • Compacte zonneboiler: het verschil tussen de standaard en compacte zonneboiler zit hem in het feit dat de compacte zonneboiler geen los voorraadvat heeft. Het watervat is immers geïntegreerd met de zonnepanelen, hiermee wordt er veel ruimte in huis bespaard. Met de compacte zonneboiler kan 70 tot 170 liter water worden opgeslagen. Een nadeel is echter wel dat deze watervoorraad op het dak wordt opgeslagen, waardoor het dak met extra gewicht belast zal worden. Het is daarom raadzaam vooraf te bekijken of het dak van uw woning geschikt is voor een compacte zonneboiler.
 • Cv-zonneboiler: bij een cv-zonneboiler wordt de cv-leiding gekoppeld aan het voorraadvat. Hierbij wordt het water in plaatst van een naverwarmer verwarmt met behulp van de cv-ketel. Hiermee dient de zonneboiler als het ware als een voorverwarmer voor de cv-ketel, waardoor er kosten op warm water en stookkosten worden bespaard. De cv-zonneboiler heeft een inhoud van 110 tot 300 liter.
 • Zonneboilercombi: bovenstaande zonneboilers leveren slechts tapwater die gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld het koken of om te douchen. Wanneer u graag een zonneboiler wilt gebruiken ter verwarming van uw woning, is een zonneboilercombi de juiste keuze. In deze zonneboiler wordt het water immers in het voorraadvat voor zowel tapwater als de centrale verwarming opgeslagen. Het voorraadvat is dan ook beduidend groter met een inhoud van 250 liter. Zo kiest u voor een duurzame verwarming van uw huis.

Zonneboiler prijzen

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van het soort zonneboiler dat u wilt aanschaffen en de hoeveel zonnepanelen dat er geplaatst worden op het dak. Om de juiste zonneboiler en hoeveelheid zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk te kijken naar de samenstelling van uw gezin. Ga daarbij uit van 50 liter per persoon. Bestaat uw gezin dus uit vier gezinsleden, dan is een zonneboiler met een voorraadvat van 200 liter een geschikte keuze. De prijs richtlijnen voor een zonneboiler zijn als volgt:

Liter zonneboiler Hoeveelheid zonnepanelen Prijs
100 liter 1 €2.000 – €2.700
200 liter 2 €3.400 – €3.900
300 liter 3 €4.800 – €5.700

 

Bij de aankoop van een zonneboiler is het veelal mogelijk om subsidie te ontvangen van de gemeente. Informeer daarom vooraf goed of u bij uw gemeente in aanmerking komt voor de subsidieregeling.

Tips wanneer je een zonneboiler aanschaft

Er zijn een aantal aandachtspunten waar u rekening mee kunt houden wanneer u een zonneboiler aanschaft. Deze zijn:

 • Vraag uitgebreid advies aan een installateur over de geschikte zonneboiler
 • Informeer of u dak geschikt voor de installatie van een zonneboiler
 • Kies voor een zonneboiler met genoeg capaciteit
 • Heeft uw ketel een Gaskeur-NZ
 • Laat een zonneboiler door een vakman plaatsen
 • Bekijk over u in aanmerking komt voor een subsidie

Meer energie besparen

Om naast een zonneboiler meer energie te besparen voor een verlaging van je energie kosten, is het verstandig om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. In onze handige energievergelijker kunt u overzichtelijk alle energieleveranciers bekijken en met elkaar vergelijken. Kies vervolgens de energieleverancier die het beste bij u past en bespaar op uw energiekosten!

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips