Wat zijn gloeilampen?

Een gloeilamp is een glazen bol met een gloeidraad binnenin. Bij het in contact komen met elektriciteit zal de gloeidraad warm worden, waardoor de lamp licht geeft. Doordat er veel warmte moet worden gecreëerd om verlichting te krijgen, vraagt een gloeilamp erg veel energie.

Wat zijn halogeenlampen?

Een halogeenlamp kan als een oude gloeilamp worden gezien. Het enige verschil is dat de lamp gevuld is met gas van broom of jodium. Het gas zorgt dat de gloeidraad in de lamp heter wordt dan bij een normale gloeilamp, waardoor een groter deel energie wordt omgezet in licht.

Vervangen van gloeilampen en halogeenlampen

Over het algemeen is het bekend dat gloeilampen en halogeenlampen niet erg energie zuinig zijn, zelfs helemaal het tegenovergestelde. Ondanks deze kennis hangen er zo'n 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen in elke woning. Dit terwijl het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen daadwerkelijk loont. Zo bespaart u bij het vervangen van de verlichting al snel enkele tientjes tot zelfs honderden euro's energiekosten per jaar.

Duurzaam verlichten: led verlichting

Om een aanzienlijke energiebesparing op te leveren, is het aan te raden de verlichting in uw huis te vervangen voor led verlichting. Led lampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen en halogeenlampen, maar deze kosten worden gaander weg snel terugverdiend. Zo hebben led lampen met hun 15.000 branduren in vergelijking met de 1.000 uur branduren van gloeilampen, een beduidende langere levensduur. Daarbovenop geldt dat led verlichting minder energie vraagt om licht te geven. Dit bij elkaar maakt dat led verlichting op den duur een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

Hoeveel bespaar ik?

Led verlichting is zo'n 75% zuiniger dan halogeenlampen. Dit maakt dat het vervangen van uw oude verlichting voor led lampen een aanzienlijke besparing opleveren. Hoeveel u uiteindelijk bespaart is afhankelijk van hoe lang u uw verlichting in huis laat branden en de hoeveelheid lampen er in de woning hangen. Over het algemeen gelden de volgende kosten en besparingen:

Soort lamp Aanschafkosten Stroomkosten Totale kosten na 15 jaar
Gloeilamp €7,50 €10,- €17,50
Halogeenlamp €12,50 per 12 stuks €48,50 €61,-
Led lamp €9,- voor 9 stuks €69,- €78,-

 

Meer energie besparen

Het vervangen van uw gloeilampen en halogeenlampen voor led lampen leveren na enige tijd een aanzienlijke energiebesparing op. Om de energiekosten op korte termijn te verlagen, is het verstandig over te stappen van energieleverancier. Dit gaat heel eenvoudig:

  1. Bekijk met onze energievergelijker alle energieleveranciers.
  2. Kies de voordeligste energieleverancier.
  3. Stap direct en eenvoudig over bij Energie51.
     

 

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips