Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Om de ruimte tussen de buitengevel en binnenmuur op te vullen, worden er aan de buitenkant gaten in de voegen van de muur geboord. Deze gaten worden ongeveer op een meter afstand van elkaar geboord, steeds in een voeg kruispunt tussen horizontale en verticale voegen. Middels deze gaten blaast een gespecialiseerd bedrijf het isolatiemateriaal in de spouw. Dit kan bijvoorbeeld piepschuimbolletjes zijn of glaswolvlokken. Nadat de spouwmuurisolatie voltooid is, worden de gaten netjes dichtgemaakt met cementvoegsel in de bestaande voegsel kleur.

Bij de bouw van nieuwbouwwoningen kan spouwmuurisolatie direct bij het bouwen van de muur worden toegepast. Het isolatiemateriaal wordt hierbij tegen de binnenmuur geplaatst, waarbij vervolgens de gevel wordt afgemaakt met gevelbekleding.

Geschiktheid woning

Niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Om de spouw te isoleren zijn er een aantal zaken waarop u moet letten.

Aanwezigheid spouw: om spouwmuurisolatie uit te voeren is het vanzelfsprekend dat een woning over een spouw moet beschikken. Om erachter komen of uw woning een spouw heeft, zijn er enkele manieren waarop dit kan gebeuren. 

  • Zo kunt u de bouwplannen bekijken, waar normaliter de aanwezigheid van een spouw genoteerd staat. Woningen voor 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur. 
  • Ook kunt u bij de voor- en achterdeur kijken naar de dikte van de muur. Bij een afstand van 25 cm of meer, is de kans aannemelijk dat uw woning een spouwmuur heeft. 
  • Bestaat uw woning uit een steense muur? Dan is het waarschijnlijk dat u geen spouwmuur heeft.

Staat gevel: Het isoleren van een spouw vereist dat de muur in goede staat is. Dit betekent dat de spouw geen scheuren, barsten of andere tekenen van schade mag vertonen. Een slechte staat van een spouw is immers gevoelig voor het binnendringen van vocht, wat het isolatiemateriaal kan aantasten.

Dikte spouwmuur: Voldoende dikte bij een spouwmuur is van belang voor voldoende warmteweerstand. Een spouw isoleren wordt daarom doorgaans uitgevoerd bij een spouwbreedte van minimaal 5 cm. Bij een dunne spouw is de kans op spouwmuurvervuiling reëel, waardoor het isolatiemateriaal bij de spouwmuurisolatie slecht verspreid wordt.

Ademende gevel: Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie, is het belangrijk dat er op de gevelstenen geen glazuurlaag is aangebracht. Stenen met deze glimmende uitstraling ademen immers niet. Hierdoor kan het eventuele vocht niet uit de muur trekken, waardoor het de isolatiemateriaal beschadigd.

Voordelen spouwmuurisolatie

Een spouwmuurisolatie is niet goedkoop, het is een investering die zich later terugverdiend. Zo hangen er meerdere voordelen vast wanneer u kiest om uw spouwmuur te isoleren.

  1. Verhoging wooncomfort: Het isoleren van de spouwmuren zorgt ervoor dat de warmte beter binnenshuis wordt gehouden, doordat er geen warmte meer ontsnapt via de muren. Dit zorgt 's winters voor een aangename binnentemperatuur. Bovendien zorgt spouwmuurisolatie dat de warmte in de zomer de woning niet binnendringt. Hierdoor blijkt het lekker koel in huis.
  2. Energie besparing: Doordat de warmte minder snel een woning verlaat, hoeft u in de winter minder te stoken. Hierdoor levert spouwmuurisolatie een aanzienlijke verlaging van de energierekening op. Zo bespaart u met spouwmuurisolatie jaarlijks tussen de €300 tot €600.
  3. Bevordering gezondheid: In woningen met een hoge luchtvochtigheid condenseert vocht op koude plekken. Vochtplekken zijn een ideale broedplaats voor schimmels, die negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Spouwmuurisolatie zorgt voor een lagere luchtvochtigheid, en bevordert hiermee de gezondheid van u en uw gezin.
  4. Milieuvriendelijk: Doordat een spouw isoleren resulteert in lagere stookkosten, zorgt het hiermee voor minder milieuvervuiling.

Nadelen spouwmuurisolatie

Ondanks dat spouwmuurisolatie een populaire manier is om meer energie te besparen, zijn er ook mensen die twijfelen over deze manier van isoleren. Zo zou spouwmuurisolatie de kans op vocht op de binnen- en buitenmuur en kozijnen kan veroorzaken. Daarnaast kunnen gevelstenen barsten en kan de isolatiewaarde tegenvallen. Om deze nadelen te voorkomen, is het belangrijk dat u zich goed laten adviseren door een professioneel isolatiebedrijf. Deze bekijkt de staat en eigenschap van uw woning grondig en kan op basis daarvan spouwmuurisolatie af- of aanraden.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie is afhankelijk van het type woning, het soort isolatiemateriaal en hoeveel materiaal er nodig is. Over het algemeen gelden de volgende prijzen:

Soort isolatie Prijs per m2
Glaswol €15 - €20
EPS Parels €20 - €25
PUR schuim €25 - €30

 

Energie besparen met de energie vergelijker

Spouwmuurisolatie levert jaarlijks een besparing van enkele honderden euro's op. U kunt meer energiekosten besparen, wanneer u kritisch kijkt naar uw energieleverancier. Energieleveranciers verschillen namelijk van hun diensten en prijzen, waardoor u wellicht goedkoper uit bent bij een andere leverancier. Met onze energievergelijker bekijkt u makkelijk het aanbod aan energieleveranciers. Kies degene die het beste bij u past, en stap direct online over!

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips