Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

De aanschaf en werking van zonnepanelen kan niet zonder een omvormer. Zonnepanelen zetten immers zonlicht om naar gelijkstroom. Dit soort stroom kan echter niet direct gebruik worden in huis. Dit heeft te maken met dat alle elektronische apparatuur in uw huis gebruik maakt van wisselstroom. Met behulp van een omvormer kan de stroom afkomstig van zonnepanelen worden omgezet naar wisselstroom. Zo kan de elektriciteit in  hui gebruikt worden en bij overschot gesaldeerd worden naar een energieaanbieder. De omvormer heeft dus een sleutel factor in het functioneren van zonnepanelen.

Soorten omvormers

Er zijn diverse omvormers voor zonnepanelen op de markt. Het soort omvormer moet bepaald worden op basis van het vermogen van uw zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt immers op het vermogen afgestemd. Het voornaamste is dat de opbrengst aan elektriciteit van de zonnepanelen niet hoger is dan het vermogen van de omvormer. Let hierbij op de richting en hoek van de zonnepanelen, wat een indicatie geeft voor de mogelijke opbrengt aan energie.

Levensduur

Zonnepanelen staan bekend om een lange levensduur van zo'n  25 jaar. De omvormer voor zonnepanelen gaat echter een stuk korter mee. Gemiddeld moet een omvormer na 10 tot 15 jaar vervangen worden. De kosten voor een nieuwe omvormer hangt af van diverse factoren, maar over het algemeen geldt een prijs van €1.000 tot €1.500.

Omvormer zonnepanelen prijzen

Er zijn diverse merken en type omvormers waaruit gekozen kan worden. De omvormer bepaalt hoe efficiënt elektriciteit door zonnepanelen wordt opgewekt. Het is daarom niet aan te raden om voor de goedkoopste omvormer te gaan van Chinese makelaardij. Over het algemeen zijn Europese en Amerikaanse omvormers kwalitatief goed en werken ze naar behoren. Dit betekent niet dat alle Chinese omvormers slecht zijn. Het is verstandig om recensies van het merk of het type omvormer voor de aanschaf op te zoeken. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Over het algemeen worden de volgende prijzen gehanteerd voor een omvormer:

Maximum Wattpiek omvormer Gemiddelde prijs
2200 Wp €750,-
3000 Wp €820,-
4000 Wp €1.200,-

 

Energie besparen op korte termijn met Energie51

Op korte termijn energie besparen, kan heel eenvoudig door over te stappen op energieleverancier. Energieaanbieders bepalen immers hun prijzen voor energie, die onderling erg kunnen variëren. Met onze energievergelijker bekijkt u alle energieaanbieders eenvoudig. Kies de voordeligste leveranicer en stap direct bij Energie51 over.

 

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips