Makkelijk energie besparen met 5 tips

Besparen op stookkosten in uw woning hoeft niet veel moeite te kosten. Er zijn al 5 eenvoudige tips die helpen om de energiekosten te verlagen.

1. Cv-ketel goed afstellen: het goed afstellen van uw cv-ketel kan al enkele euro's per maand besparen op uw energierekening. Dit doet u door allereerst de cv-ketel van comforstand naar ecostand te zetten. Bij de comfortstand moet de ketel continue blijven werken om op elk moment van de dag warm water te kunnen geven. Bij de ecostand duurt het iets langer voordat er warm water uit de kraan stroomt, maar je bespaart hiermee veel energie. Ook kan de aanvoertemperatuur van de ketel verlaagd worden, om meer besparing op te leveren,

2. Verwarming laag zetten: wanneer u het huis verlaat is het verstandig om de verwarming laag te zetten. Het immers zonde om een huis te verwarmen terwijl er niemand thuis is. Ook als u gaat slapen is de verwarming overbodig. In deze gevallen kan de verwarming op 15 graden worden gezet.  Het is nóg zuiniger wanneer u één uur voor vertrek of voordat u gaat slapen de verwarming laag zet.

3. Houd deuren dicht: sluit de deuren van de ruimtes die niet verwarmd moeten worden. Hierdoor verdwijnt er minder warmte naar deze kamers en kan er veel energie worden bespaard.

4. Temperatuur regelen per ruimte: naast het dichthouden van deuren hebben verscheidene slimme thermostaten de mogelijkheid om de temperatuur per kamer te regelen. Zo kan u zelf bepalen welke ruimtes wel en niet worden verwarmd. De niet gestookte kamers leveren hiermee veel energiebesparing op.

5. Besparen op warm water: het verwarmen van het water kost veel gas en water. Een vermindering van de douchetijd zorg dan ook al snel voor een verlaging van de energierekening. Wanneer u in plaats van 9 minuten gemiddeld zo'n 5 minuten onder de douche staat, bespaart u op jaarbasis zo'n €80,-.

Zuinigere alternatieven

Als uw huidige cv-ketel aan vervanging toe is of u van plan bent te gaan verbouwen, is het een goede mogelijkheid om de diverse verwarmingsmethodes van een woning naast elkaar te leggen. In de meeste woningen wordt er gebruik gemaakt van een cv-ketel voor het verwarmen van een huis. Er zijn echter ook nieuwere duurzame opties waaruit u kunt kiezen. Zo hebben steeds meer nieuwbouwhuizen vloerverwarming. Vloerverwarming is een goed alternatief voor radiatoren, aangezien het zo'n 15% energiebesparing oplevert. Ook wordt een warmtepomp steeds meer gebruikt als alternatief voor de cv-ketel. Hierbij wordt de buitenlucht, grondwater of de bodem gebruikt als warmte bron. Een goedkoper alternatief is de hybride pomp, die een combinatie is van een warmtepomp en een cv-ketel. Hierbij gaat de cv-ketel pas aan bij erg lage temperaturen.

Meer energie besparen? Stap over van energieleverancier

Er zijn veel verschillende manieren waarop de verwarming van je huis verlaagd of aangepast kan worden. Het levert een lage energierekening op en draagt tevens bij op het milieu. Energiekosten kunnen ook verlaagd worden door kritisch te kijken naar uw energieleverancier. De prijzen van leveranciers verschillen onderling flink van elkaar, waardoor de juiste energieleverancier u zo enkele tientjes per jaar kan besparen. Met onze handige energievergelijker bekijkt u alle energieleveranciers makkelijk.
 

Naam
Wat is je e-mailadres?
Je opmerkingen...
Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips