Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel dat brandt op pellets, zoals houtkorrels. De korrels ontstaan door zaagsel van duurzaam resthout uit de houtindustrie. Deze worden met water gemengd en onder hoge druk uit een vorm  geperst. Doordat er bij de samenpersing hoge druk wordt gebruikt, bevatten pellets weinig vocht, wat zorgt voor aangename droge warmte in huis. Hiermee is een pelletkachel veel milieuvriendelijker dan een houtkachel of openhaard.

Hoe werkt een pelletkachel?

Aan de bovenkant van de pelletkachel bevindt zich een voorraadkamer waarin de pellets kunnen worden gestopt. De pellets vallen geleidelijk in een branderbak met behulp van een vijzel die door een motor wordt aangedreven. De snelheid van de schroef is afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Middels het ontstekingsmechanisme en lucht toevoer vanuit de kamer of buiten, gaan de pellets in de pelletkachel branden. De warmte stijgt vervolgens op en wordt met een ventilator door de ruimte in huis geblazen.

Soorten pelletkachels

Het verwarmen van uw woning met pellets kan met drie type verwarmingstoestellen worden gedaan:

Warme lucht kachel

Bij een warme lucht pelletkachel moet de aanvoer van pellets handmatig worden gedaan. Een kachel is  met name geschikt als bijverwarming, net zoals een open haard. 

Pelletkachel cv

De pelletkachel cv wordt net zoals de warme lucht kachel in de woonkamer geplaatst. De rustieke vlam in de kachel geeft ook hierbij direct stralingswarmte af. Een groot verschil met de warme lucht kachel is echter dat de pelletkachel cv aangesloten is op de centrale verwarming. Deze verwarmt tegelijkertijd de gehele woning. De pelletkachel cv geeft hiermee meer comfort dan de warme lucht kachel. 

Pelletketel cv

De pelletketel cv wordt net zoals de pelletkachel cv op de centrale verwarming aangesloten. De twee verwarmingstoestellen verschillen van elkaar doordat de pelletketel in een garage, stookruimte of bijkeuken wordt geplaatst. Bovendien kan een pelletketel u van warm tapwater voorzien, met behulp van de boiler waarin warme water wordt opgeslagen. Bij gebruik van het warme water, zal de pelleketel het warme water in de boiler bijvullen.

Voor en nadelen palletkachel

Elk type verwarming voor een woning kent voor en nadelen. Zo ook de palletkachel.

Voordelen 

  • Energie besparing: pelletkachels hebben een erg efficiënte verbranding, waardoor het een veel hoger rendement heeft dan een houtkachel. Zo bespaart u al snel zo'n 84 tot zelfs 93 procent aan energie. Wanneer de pelletkachel op de cv is aangesloten, is de energie besparing gemiddeld 30 tot 50 procent. Het zijn aanzienlijke percentages die de energierekening beduidend doen afnemen.
  • Milieuvriendelijk: de Co2-uitstoot van een palletkachel is zo'n tien keer minder dan de uitstoot van een centrale verwarming. Daarbij geldt dat de pellets uit duurzaam resthout is gewonnen, waardoor er niet onnodig natuur is verwoest.
  • Eenvoudige installatie: voor het installeren van een pelletkachel hoeft uw woning niet te beschikken over een schoorsteen.
  • Makkelijk in gebruik: doordat een pelletkachel volledig automatisch werkt en een ingebouwde pelletvoorraad heeft, kan de pelletkachel geheel zelf functioneren. Zo heeft u geen omkijken naar de verwarming.

Nadelen

  • Onderhoud: De verbrandingskamer van een pelletkachel moet elke week worden geleegd. Bovendien moet de kachel om de drie maanden worden schoongemaakt en heeft het één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt nodig.
  • Investering: De aanschaf van een pelletkachel kan als een investering worden gezien. De eenvoudigste modellen beginnen immers bij een prijs van €2000 euro. Deze prijs loopt op, afhankelijk van het type pelletkachel u van plan bent aan te schaffen.
  • Elektriciteitsafhankelijk: de pelletkachel heeft een elektrische voeding nodig. Hierdoor kost het ook elektriciteit om de pelletkachel draaiende te houden.
  • Lawaai: afhankelijk van het soort pelletkachel kan de ingebouwde ventilator een behoorlijk lawaai maken. Met name bij het opstarten is het geluid van de ventilator aanwezig.

Wat kost een pelletkachel?

De kosten van een pelletkachel zijn van een aantal factoren afhankelijk. Kiest u voor een vrijstaand- of voor een inbouwkachel? Wat is het vermogen van de kachel? En welk soort kachel wilt u aanschaffen? Het zijn allemaal vragen die prijs doen stijgen. Gemiddeld geldt de volgende prijs voor een pelletkachel:

Pelletkachel Kosten
Aanschaf €2.000 - €6.000
Plaatsen vrijstaande kachel €500 - €900
Plaatsen ingebouwde kachel €150 - €500

Daarnaast kan de afvoer van de pelletkachel ook de kosten laten toenemen. Het zit zo: de korrels van de pelletkachel zorgen bij de verbranding voor rook. De rook moet met behulp van een goede afvoer weg worden geleid. De kosten voor een goede afvoer kunnen dan ook snel oplopen. Zo zijn de gemiddelde prijzen voor een rookkanaal:

Soort rookkanaal Prijs
Voering rookkanaal €1.500 - €2.000
Dubbelwanding rookkanaal €2.000 - €3.000

 

Eenvoudig energiekosten besparen

Het aanschaffen van een pelletkachel gaat niet over een dag ijs en is een investering die zich terug moet verdienen. Om direct energiekosten te besparen, kunt u overstappen op een andere energieleverancier. Zo bespaart u al snel enkele tientallen euro's per maand. Met onze handige energievergelijker kunt u de energieleverancier kiezen die het beste bij u past. Stap vervolgens direct en eenvoudig over bij Energie51!