Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die het energieverbruik aanpast aan het leefgedrag van de huisbewoners. Dit kan door slimme thermostaten op diverse manieren worden gedaan.

  • Klokfunctie: met een klokthermostaat kan de temperatuur op een tijdstip worden ingesteld. Zo kan er worden ingesteld dat de verwarming aangaat wanneer u opstaat, zodat u in een warme keuken kan ontbijten. Of stel het tijdstip waarop u gaat slapen in, om onnodige stookkosten in de nacht te voorkomen.
  • Lichtsensor: de lichtsensor controleert of er iemand in de woning aanwezig is. Bij afwezigheid zal de verwarming worden uitgezet.
  • Aanwezigheidsdetectie: De aanwezigheidsdetectie meet, net zoals de lichtsensor, de aanwezigheid van u of gezinsleden. Bij afwezigheid wordt de verwarming uitgeschakeld. Dit voorkomt het onnodig verwarmen van het huis.
  • Op afstand te besturen: sommige slimme thermostaten zijn te bedienen via een app. Zo kan u buitenshuis de verwarming hoger zetten, zodat het huis bij aankomst aangenaam verwarmd is. Ook wanneer u de verwarming vergeet uit te zetten, kan dit op afstand worden gedaan.

Energie besparen

Doordat slimme thermostaten op afstand geregeld kunnen worden én vaak zelflerend zijn, kan de aanschaf van een slimme thermostaat veel energie besparing opleveren. Hierbij wordt expliciet het woord 'kan' gebruikt, aangezien de mogelijke energie besparing afhangt van het type energieverbruiker dat u bent. Bent u van nature al bewust van uw energieverbruik in huis en vergeet u vrijwel nooit de verwarming uit te zetten? Dan zal de aanschaf van een slimme thermostaat nagenoeg geen lagere energierekening opleveren. 

Wanneer u juist alle radiatoren continue open laat staan en zelfs bij afwezigheid in de woning stookt, is een slimme thermostaat een nuttige aankoop. De slimme thermostaat meet uw energieverbruik en past hierop zijn gedrag aan. Bovendien kan de thermostaat op afstand worden bediend, waardoor de verwarming bij afwezigheid eenvoudig lager kan worden gezet. Het zorgt dat de woning verwarmd wordt zonder verspilling. De energie besparing met een slimme thermostaat kan al gauw oplopen tot 10-15%. 

Om de warmte beter en lang in uw woning te houden, kunt u er ook voor kiezen om uw huis beter te isoleren. Dit kan zo'n honderden euro's per maand schelen op de energierekening.

Voordelen

  • Voorkomt energie verspilling: Energie verspilling wordt voorkomen doordat de verwarming 's nacht of wanneer u niet thuis bent, kan worden uitgeschakeld. 
  • Lagere energiekosten: Doordat onnodige energie verspilling wordt tegengegaan, betekent dit dat de stookkosten lager zijn. Hierdoor neemt de energiekosten af, want gunstig is voor uw portemonnee.
  • Op afstand bedienbaar: met een op afstand bedienbare een slimme thermostaat, vergeet u nooit meer de verwarming lager te zetten. Ook kan de verwarming al voordat u thuis komt aangezet worden, zodat u niet in een koude woning thuiskomt.
  • Zelflerend: slimme thermostaten zijn zelflerend en in staat om uw gedrag te leren. Zo weet de thermostaat op een gegeven moment wanneer u thuiskomt of juist vertrekt. Hierop wordt de temperatuur in huis aangepast.
  • Meterstanden uitlezen: met een slimme thermostaat is het mogelijk de meterstand uit te lezen. Zo bent u altijd op de hoogte van uw energieverbruik en kunt u bij een hoog gebruik uw gedrag aanpassen.
  • Kamer apart stoken: kamers kunnen met een slimme thermostaat apart verwarmd worden. Dit is met name overdag handig wanneer u voornamelijk in de woonkamer en keuken aanwezig bent en niet in de slaapkamer of op zolder.

Wat kost een slimme thermostaat?

Slimme thermostaten zijn apart of in samenwerking met een energieleverancier te verkrijgen. De kosten voor een slimme thermostaat bestaan daarom uit een aanschafbedrag, maandelijkse abonnementskosten of een combinatie van beide. Veelal wordt er bij een meerjarig energiecontract gratis een slimme thermostaat aangeboden. Een slimme thermostaat met een abonnement is op lange termijn vaak duurder dan eenmalige aanschafkosten. Gemiddeld betaalt u zo'n €200 tot €400 voor de aanschaf van een slimme thermostaat.

Energiekosten besparen? Stap over van energieleverancier

Wilt u naast de aanschaf van een slimme thermostaat nóg meer energie besparen? Stap dan over op een andere energieleverancier. Energieleveranciers hebben immers de vrijheid zelf een prijs te vragen voor hun diensten. Hierdoor zit er vaak een groot prijsverschil tussen verschillende leveranciers, en bent u vaak bij een andere energieleverancier goedkoper uit. Vergelijk alle energieleveranciers eenvoudig met onze energievergelijker. Kies de degene die het beste bij u past en stap direct bij Energie51 over.