Hoe zolder isoleren?

Wanneer u kiest voor zolderisolatie dan kunnen er meerdere werkzaamheden worden uitgevoerd. Zo kan de vloer van de zolder worden geïsoleerd, maar is het ook een mogelijk dakisolatie aan te brengen

Zolderisolatie: vloer

Verdiepingsvloeren zijn veelal in woningen niet geïsoleerd. Hierdoor gaat de warmte door de zoldervloer omhoog en verlaat via het dak de woning. Om dit te voorkomen, is het een goede idee om zoldervloerisolatie aan te brengen. Het is in vergelijking met dakisolatie stukken goedkoper en bespaart bovendien veel energiekosten. Zolderisolatie van de vloer wordt aangeraden wanneer de zolder niet als woonruimte wordt gebruikt. Immers wordt de ruimte verkleint en afgesloten, waardoor de zolder naast de opslag van spullen verder niet functioneel is.

Het isoleren van de zolder door de vloer aan te pakken, kan op verschillende manieren worden gedaan. Welke isolatie er moet worden uitgevoerd, is afhankelijk van het soort vloer op zolder en de gewenste afwerking.

  • Houten vloer: Houten zoldervloeren kunnen worden opgevuld met glaswol of rotswol. Het isolerend materiaal kan in  ruimte van de vloerbalken worden geblazen of in dekenvorm in de vloer worden aangebracht. Hiervoor wordt er een gatenpatroon in de houten vloer gemaakt, waarbij vervolgens het isolerend materiaal wordt ingespoten. Ook kunnen de vloerplanken los gemaakt worden en daartussen isolatiemateriaal stoppen.
  • Massieve vloer: Heeft u een betonnen zoldervloer? Betonnen en massieve vloeren zonder tussenruimte worden het beste geïsoleerd door isolatiemateriaal op de bestaande vloer te plaatsen. Dit wordt gedaan door eerst de vloerbedekking te verwijderen, waarbij vervolgens dampdichte folie wordt gelegd. Daaroverheen worden drukvaste isolatieplaten bevestigd. De vloer is na de zolderisolatie gewoon beloopbaar. Houd wel rekening dat de zolder ietwat hoogte verliest, doordat de vloer in hoogte toeneemt. Het is ook mogelijk om een dunne laag PUR te spuiten om uw massieve zoldervloer te isoleren.

Zolder isoleren via het dak

Naast het isoleren van de zoldervloer kunt u ook ervoor kiezen om het dak te isoleren. Hiervoor zijn er drie mogelijkheden, namelijk dakisolatie aan de binnenzijde van de woning, aan de buitenkant van het huis of isolatie onder de dakpannen. 

  • Binnenkant: dakisolatie aan de binnenkant van de zolder is een goede manier wanneer u de temperatuur op zolder constanter wilt maken. Hiervoor wordt er minerale wol als isolatiedekens of isolatieplaten tegen het dakbeschot geplaatst. De zolderisolatie wordt afgewerkt met het plaatsen van gipsplaatsen, zodat de zolder er netjes uitziet. 
  • Buitenkant: zolderisolatie aan de buitenzijde van het huis is ook mogelijk. Bij dakisolatie aan de buitenwijze worden de oude dakpakken van het dak gehaald, oud isolatiemateriaal verwijderd en het nieuwe isolerend materiaal geplaatst. Het zijn grotere werkzaamheden dan de zolderisolatie aan de binnenkant van het dak. Daarom wordt er aangeraden de dakisolatie aan de buitenkant te combineren met andere dakrenovatiewerken, zoals het vervangen van de dakpannen.
>>Lees hier meer over dakisolatie.<<
 

De voordelen

  • Toenemende wooncomfort
  • Flinke besparing energiekosten
  • Verdwijnen van tocht
  • Waardestijging woning
  • Bijdrage aan milieu

Wat kost zolderisolatie?

Doordat er meerdere manieren zijn waarop zolderisolatie kan worden toegepast, kunnen de kosten nogal variëren. Als voorbeeld: wanneer uw zolder een gemiddelde oppervlakte van 70  m², zullen de kosten tussen de €1.500  en €4.000 liggen. Hoeveel u exact betaalt, hangt naast het soort zolderisolatie ook af van het isolatiemateriaal en de dakconstructie. In het onderstaande overzicht kunt u een schatting van de prijzen vinden.

Zolderisolatie Prijs per m² Besparing per jaar Terugverdientijd
Schuin dak binnenzijde €30 €400 5 jaar
Schuin dak buitenzijde €60 €600 7 jaar
Plat dak €50 €500 7 jaar
Zoldervloer €20 €500 3 jaar

 

Stap over voor meer energie besparing

Het huis isoleren door onder andere zolderisolatie is een goede keuze om aanzienlijk veel energie te besparen. Het levert u al gauw enkele tientallen tot honderden euro's per jaar op. Om op korte termijn de energiekosten nog verder te verlagen, is het overstappen van energieleverancier de juiste keuze. De prijzen voor energie bij energieleveranciers variëren flink van elkaar, waardoor u waarschijnlijk bij een andere aanbieder goedkoper uit bent. Vergelijk met de energievergelijker alle energieleveranciers en kies degene die het beste bij u past. Overstappen kan direct bij Energie51, met één druk op de knop.