DC-bekabeling aansluiten 

De zonnepanelen worden door stroomkabels gekoppeld aan de omvormer. Hierdoor kan de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen naar de omvormer toe. De kabels worden op basis van vermogen geselecteerd op dikte en lengte. Het is belangrijk dat er nauwelijks tot geen stroom verloren wordt door de kabels. Het is belangrijk om de omvormer te plaatsen binnen 20 meter. Dan zorg je er zeker voor dat er zo min mogelijk stroom verloren gaat.

Voorbereiding

De voorbereiding is een belangrijk aspect. Voor het plaatsen van de zonnepanelen moet er gekeken worden hoe de kabels gaan lopen naar de omvormer en waar de omvormer komt te hangen. Het is belangrijk om de volgende punten te weten:

  • De zonnepanelen worden vaker in series geplaatst en daar hoort de juiste kabel bij;
  • Het is belangrijk om op voorhand te weten hoeveel strings er komen te liggen;
  • Hoeveel MPP trackers de omvormer heeft. Dit is overigens niet te zien aan de aantal aansluitingen die te vinden zijn op de omvormer!

Aansluiten van de omvormer

Als de zonnepanelen zijn gelegd, dan is het de taak om de kabels aan de omvormer te bevestigen. De kabels zijn als goed is allemaal weggewerkt. Uiteindelijk zijn de kabels weer zichtbaar bij de omvormer, met aan de eindes van de kabels een MC4 stekker. Waar moet u op letten bij het aansluiten van de kabels aan de omvormer?

  • Als eerst wordt er gekeken hoeveel strings er zijn. Iedere string bevat een zwarte en een rode kabel en om deze kabel zal een cijfer te zien zijn. De monteurs zullen iedere string een nummer geven. Als er vier strings zijn, dan zijn er 8 kabels. String 1, string 2, string 3, string 4 met ieder een rode en een zwarte kabel. 
  • Sluit de kabels per string aan op de omvormer. Dit doet u door simpelweg het vrouwtje en het mannetje te koppelen. Elke string dient aan elkaar gekoppeld te worden. 

Het is overigens zeer eenvoudig als u weet wat u moet doen, maar het nadeel is voornamelijk dat het elke keer anders is. Het is elke keer goed kijken wat er gedaan moet worden en op welke manier. Zorg overigens dat u de kabels niet aanraakt als er spanning op zit. Mocht u de min en plus tegelijkertijd aanraken, dan kunt u een heftige stroomshock krijgen. Deze zijn overigens niet prettig.  Daarom raden we altijd aan om deze goed te beveiligen met tape en alleen los maken als de stekkers erop komen. Spanning kan gemeten worden met een spanningsmeter. Bij optimizers wordt er pas spanning toegepast als alles veilig is aangesloten. 

Dan is het een kwestie van de omvormer aan te zetten en in te stellen. Dit kan het beste gedaan worden door een expert, omdat er bij sommige types complexe dingen ingevoerd moeten worden!

Energiebesparen

Uiteindelijk zult u zien waarvoor de omvormer dient. Dit zorgt er voor dat u energie kunt besparen door middel van zonnepanelen. Mocht u nog twijfelen over een goede energieleverancier? Dan kunt u gebruik maken van onze energievergelijker. Kijk welke energieleverancier voldoet aan uw eigen voorwaarden en betaal niet te veel! 

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips