Waarom raamfolie isolatie?

Raamfolie isolatie is een goede optie om uw huis te isoleren, wanneer u de ramen in uw woning niet kunt of wilt vervangen. Het is een goedkope manier om meer energie te besparen. Een groot nadeel van isolerende raamfolie is echter dat het een stuk minder goed isoleert dan HR++ glas of triple glas. Voor een aanzienlijke energie besparing is het een goede keuze toch te kiezen om de ramen te vervangen.

Twee soorten isolerende raamfolie

Bij de aanschaf van isolatie raamfolie kan er gekozen worden uit twee soorten:

Kozijnfolie

Kozijnfolie is de makkelijkste manier om raamfolie aan te brengen. De raamfolie wordt eenvoudig met dubbelzijdig plakband op het kozijn vastgeplakt, vervolgens knipt u de folie op maat. Door het plastic met de föhn strak te trekken, plakt de raamfolie netjes op het raam. De kozijnfolie zorgt er hiermee voor dat er stilstaande lucht van ongeveer 1,5 cm tussen de folie en het raam ontstaat. Hierdoor wordt de warmte binnenshuis gehouden. Voor kozijnfolie betaalt u zo'n €2,50 per vierkante meter, waardoor kozijnfolie goedkope isolatie is.

Folie op glas

Naast kozijnfolie kan venster isolatiefolie ook op het glas worden geplaatst. Deze folie is niet in een doe het zelf zaak te verkrijgen, maar wordt door een professioneel bedrijf geplaatst. De isolatie raamfolie bestaat uit een speciale laag, waardoor warmtestraling niet van naar buiten gaat. Bovendien is de isolerende raamfolie minder zichtbaar en gaat het enkele tientallen jaren mee. 

Daarentegen is isolatie raamfolie op het glas, in tegenstelling tot kozijnfolie, een stuk duurder. U betaalt immers gemiddeld €150 per vierkante meter. Dit is vrijwel even duur als het laten zetten van HR of HR++ glas. Dit terwijl HR glas een veel betere isolatiewaarde heeft en u al snel twee keer zoveel energie bespaart als met raamfolie. Wanneer u daarom folie op glas overweegt, is het verstandig te kijken naar het vervangen van de ramen in uw woning.

Raamfolie isolatie: de voordelen en nadelen

Voordelen

  • Kan zelf worden aangebracht
  • Is relatief goedkoop (wanneer u kiest voor raamfolie op het kozijn)
  • Energie besparing

Nadelen

  • Kwetsbaar
  • Even duur als ramen vervangen
  • Zichtbaar op ramen
  • Geen lagere kosten bij dubbel glas

Energie besparen door over te stappen op energieleverancier

Met raamfolie kunt u op een goedkope manier meer energie besparen. Om lagere energiekosten op korte termijn te realiseren, loont het om over te stappen op een andere energieleverancier. Er bestaan immers grote verschillen tussen de energietarieven van energieleveranciers. Bekijk makkelijk het aanbod aan leveranciers in de energievergelijker van Energie51. Kies de voordeligste energieleverancier en stap direct online over!


Meer energie besparen? Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen, zuinige verwarming en het plaatsen van verlichting.
Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips