Wat is het verschil tussen groene en grijze energie?

Ondanks dat alle soorten energie in een woning uiteindelijk op dezelfde manier en voor dezelfde doelen worden gebruikt, heeft de keuze voor een bepaalde soort energie invloed op uw energiekosten en de aantasting van het milieu. Zo ook bij groene en grijze energie. 

Grijze energie

Grijze energie wordt verkregen door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardgas, aardolie. Het gebruik van grijze energie ligt gevoelig aangezien bij deze vorm van stroom een grote hoeveelheid koolstofdioxide, zwaveldioxide en stikstofdioxide vrijkomt en hiermee erg schadelijk is voor het milieu. Naast fossiele brandstoffen behoort kernenergie ook tot de categorie grijze energie. Bij deze energiebron komen geen milieubelastende gassen vrij, maar levert het opwekken van kernenergie wel een hoop schadelijk afval op. 

Fossiele brandstoffen en de brandstof voor de productie van kernenergie zijn niet onuitputtelijk. Op den duur zullen de stoffen opraken, waardoor grijze energie niet duurzaam genoemd kan worden. Ondanks deze negatieve aspecten wordt grijze energie nog in veel huishoudens gebruikt als energiebron.

Alternatieve energiebronnen: groene energie

Alternatieven voor grijze energie zijn duurzame energiebronnen. De term duurzaam verwijst naar het feit dat groene energie wordt verkregen uit bronnen die nooit op raken, zoals de zon, wind, water of biomassa. Bij het opwekken van groene energie komen geen schadelijke stoffen vrij, waardoor het milieu niet belast wordt. Het overstappen op groene energie kan op verschillende manieren worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of door wind verkregen energie.

Prijsverschil grijze en groene stroom

Lange tijd was groene energie vele malen duurder dan grijze energie vanwege de schaarse aanwezigheid van het product. Door de vele ontwikkelingen betreffende duurzame energie, is het aanbod van groene energie gestegen. In combinatie met de subsidies die de Nederlandse overheid vergeeft voor groene energie, zijn de prijzen van groene en grijze energie vergelijkbaar geworden. De overheid probeert, met behulp van deze subsidiëring, de (grote) energieleveranciers over te halen duurzame energie de voorkeur te geven.

Grijze en groene energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers bepalen zelf in welke mate zij grijze energie of juist duurzame energie aan huishoudens aanbieden. Ook hanteren ze hierbij zelf een bepaalde prijs. Benieuwd welke energieleverancier het beste bij u past? Bekijk alle energieleveranciers overzichtelijk in onze energievergelijker en kies een energieleverancier. Om nog meer energie te besparen, leest u onze handige bespaartips.
 

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips