Hoe werkt een elektrische scooter

De elektrische scooter wordt, in tegenstelling tot een benzine scooter, aangedreven door een elektrische motor. De elektromotor krijgt energie vanuit een accu die in de scooter zit ingebouwd. Naast dat de elektrische scooter hiermee erg milieuvriendelijk is, is het ook een stuk stiller dan een brandstof scooter én bespaart u een hoop energiekosten. Daarnaast gaat het opladen van de scooter heel eenvoudig via het stopcontact in huis. Het volledig opladen van de accu kan zo'n 4 tot 6 uur duren. Veel scooters kunnen wel binnen 2 uur gemiddeld 75% worden opgeladen, waardoor u weer snel de weg op kan.

Levensduur en actieradius elektrische scooter

Omdat de scooter aangedreven wordt met behulp van een accu, zal deze accu na een bepaalde hoeveelheid kilometers leeg zijn en weer opgeladen moeten worden. Hoeveel kilometer een accu mee kan gaan, wordt ook wel de actieradius genoemd. Gemiddeld hebben elektrische scooters een actieradius van zo'n 40 tot 90 kilometer. Dit is natuurlijk afhankelijk van het model scooter en merk u aanschaft. De komende jaren zal door verbetering van de technologie deze actieradius naar verwachting toenemen.

De accu moet op den duur vervangen worden. Afhankelijk van hoeveel de elektrische scooter wordt gebruikt, moet er gemiddeld om de twee jaar een nieuwe accu worden aangeschaft. Hier betaalt u al snel zo'n €600,- voor.

Wat kost een elektrische scooter?

Elektrische scooters zijn net zoals elektrische auto's duurder dan een brandstof variant. Daarentegen krijg je er wel een milieuvriendelijk vervoersmiddel voor terug, die tevens brandstofkosten bespaart. Zo kunt u de aanschafkosten al op korte termijn terugverdienen wanneer u dagelijks niet meer dan 50 kilometer rijdt. Het volledig van een accu kost immers ongeveer 20 tot 40 eurocent per oplaadbeurt.

Voor en nadelen op een rijtje

Om u een duidelijk beeld te geven of de aanschaf van een elektrische scooter de moeite waard is, geven wij een kleine overzicht van de voor- en nadelen van het vrij nieuwe vervoersmiddel.

Voordelen

  • Starten van de motor: een elektrische scooter is altijd klaar voor gebruik en kan direct zonder moeite gestart worden.
  • Lagere energiekosten: brandstofkosten zijn een stuk duurder dan energie. Door over te stappen op een elektrisch vervoersmiddel bespaart u een aanzienlijk bedrag.
  • Minder onderhoud: doordat de elektrische scooter over minder bewegende onderdelen beschikt dan een scooter met verbrandingsmotor, hoeft er minder onderhoud eraan te worden gepleegd.

Nadelen

  • Oplaadtijd: om de accu volledig op te laden, moet de scooter ongeveer 4 tot 6 uur in de stekker steken. Wanneer de accu leeg is en u de scooter nodig heeft, zit u met een probleem.
  • Relatief kleine actieradius: een actieradius van 40 tot 90 kilometer is natuurlijk niet erg veel te noemen, waardoor u al snel de scooter moet opladen.
  • Kosten vervangen accu: een accu moet na ongeveer twee jaar of na een x-aantal kilometers vervangen worden. Dit kost €600,-, wat aan de prijzige kant is.

Alles over Energie op Energie51.nl

Energie51 legt u alles uit over energie en energie verbonden producten, zoals een elektrische scooter. We leggen u daarnaast alles uit over hoe er op energie bespaard kan worden. Zo kan het overstappen op energieleverancier lonen. Met behulp van onze energievergelijker kunt u de voordeligste energieaanbieder kiezen. Stap vervolgens direct over bij Energie51.