Energieverbruik kritisch bekijken

Om te besparen op uw energiekosten is het allereerst van belang om kritisch te kijken naar uw energieverbruik. Hoe lang staat u onder de douche? Op welke temperatuur staat de verwarming? En hoe warm wordt de kleding gewassen? Het zijn allemaal vragen die invloed hebben op de energie rekening en die makkelijk aangepast kunnen worden. Energie51 geeft je vijf makkelijke tips om je energiegedrag te verbeteren:

1. Korter douchen en geen bad: douchen kost veel gas en water, wat invloed heeft op de hoogte van de energierekening. Korter douchen zorgt dan ook voor een lager verbruik. Wilt u toch graag lang onder de douche staan? Ook in bad gaan is een slecht alternatief, aangezien er vaak drie keer zo veel water wordt gebruikt dan bij het douchen.

2. Wassen op 40 graden: was uw kleding niet op 60 of 90 graden, maar kies voor een lagere temperatuur. Door kleren op 30 of 40 graden te wassen, bespaart u veel energie. Nog zuiger is om deze kleding vervolgens te laten drogen en niet in de droger te stoppen.

3. Verwarming lager zetten: veelal wordt er vergeten om de verwarming bij het verlaten van de woning lager te zetten. Ook tijdens het slapen staat de verwarming vaak hoog, terwijl men door het dekbedovertrek geen extra warmte nodig hebben. Het is dan ook een kleine moeite om de verwarming bij deze omstandigheden op 15 graden te zetten en hierdoor veel energie te besparen. Ook de verwarming 1 graad lager zetten dan dat je normaal gewend bent, levert al een lagere energierekening op.

4. Plaats de koelkast naast een warmtebron: hoe warmer de omgeving naast een koelkast, hoe meer energie er gebruikt moet worden om de koelkast te koelen. Plaatst daarom uw koelkast niet naast een fornuis of oven.

5. Lampen uitzetten: wanneer u een kamer verlaat vergeet dan niet om de verlichting uit te zetten. Dit bespaart al zo'n €8,- per jaar voor één kamer.

Verschillende energiebesparingen

Naast dat u zelf bewust bent van uw energiegedrag is het ook van belang te kijken naar alle producten en apparaten die energie in en rondom uw huis opwekken. Ook de staat van uw huis heeft invloed op hoeveel energie er per jaar bespaard kan worden. Er zijn veel verschillende manieren waarop de energierekening verlaagd kan worden, zoals:

Als laatste kan het overstappen op energieleverancier ook zorgen voor een verlaagde energierekening. Energieleveranciers bieden voor dezelfde diensten immers verschillende prijzen aan, waardoor u soms bij een andere leverancier goedkoper uit bent. Met onze energievergelijker bekijk u eenvoudig alle energieleveranciers en kunt u een keuze maken.