Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem wat samen of geheel zonder uw cv-ketel kan functioneren. De warmtepomp werkt op elektriciteit en kan met de werking van een koelkast worden vergeleken. Binnenin een koelkast wordt warmte onttrokken, die vervolgens buiten de koelkast wordt afgegeven. Een warmtepomp werkt net zo; het onttrekt warmte aan de lucht of grondwater, deze warmte wordt vervolgens gebruikt om een woning te verwarmen. 

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp bestaat uit drie verschillende kringen:

  1. De warmte bron: lucht, water of de bodem
  2. Koudemiddelkring: bestaat uit een compressor, verdamper, condensor en expansieventiel
  3. Afgifte-systeem: verwarming, boiler of convector.

Een warmtepomp onttrekt warmte uit een warmtebron. Voordat deze warmte in een woning gebruikt kan worden, moet de temperatuur verhoogd worden. Dit gebeurt met behulp van een vloeistof. Deze vloeistof wordt door de pomp bij een lage temperatuur verdampt met behulp van een compressor. Ook is het mogelijk de temperatuur te verlagen, met behulp van een expansieventiel. De warmtepomp bestaat dus als het ware uit een kringloop aan systemen.

Drie soorten warmtepompen

Wanneer u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een warmtepomp, dan kunt u kiezen uit drie verschillende soorten:

  1. Volledig elektrische warmtepomp: een volledige elektrische warmtepomp verzorgt warmte waarmee uw gehele woning kan worden verwarmd. Ook zorgt het dat het water warm wordt om bijvoorbeeld te douchen of te koken. 
  2. Hybride warmtepomp: de hybride warmtepomp is een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel. Voor het grootste gedeelte verzorgt de warmtepomp de verwarming in huis. De cv-ketel verzorgt het warme water en kan tevens een huis extra verwarming bij extreme kou.
  3. Ventilatiewarmtepomp: de ventilatiewarmtepomp is een kleinere versie van de warmtepomp en wordt gebruikt in huizen met mechanische ventilatie. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt het vervolgens om de woning te verwarmen.

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp kan als een investering worden gezien; de aanschaf is prijzig, maar op de lange termijn haalt u er de voordelen uit door lagere energiekosten te betalen. De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van enkele factoren, waaronder het soort warmtepomp en de grote van uw woning.  We zetten enkele warmtepompen met een richtprijs voor u op een rijtje.

Soort warmtepomp Kosten
Lucht €10.000 – €15.000
Grond  €15.000 – € 25.000
Water €15.000 – € 20.000
Hybride € 5.000 – € 7.000

 

Energie besparen: stap over op andere energieleverancier

U bespaart een aanzienlijk hoeveelheid energie wanneer u een warmtepomp aanschaf. De aanschaf van een warmtepomp is een grote investering, wat enkele jaren kan duren voordat u de voordelen ervan ondervindt. Om direct energiekosten te besparen, kunt u overstappen op een andere energieleverancier. Energieleveranciers bepalen immers zelf hun diensten en de daarbij gekoppelde prijzen. Hierdoor betaalt u nu wellicht te veel voor uw energie. Bekijk alle energieleveranciers eenvoudig in onze energievergelijker, kies de leverancier met de gewenste diensten en stap snel en makkelijk over!