Welke apparaten in huis verbruiken de meeste energie?

Wanneer er gesproken wordt over energie besparen is huis, wordt er veelal gedacht aan grote investeringen zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van een woning. Er zijn echter ook goedkope besparingen mogelijk. Aangezien mensen over het algemeen veel huishoudelijke apparaten bezitten, zijn er veel verschillende manieren waarmee energie bespaard kan worden. Wij zetten vier apparaten op een rijtje waar u thuis op kunt besparen.

Wasdroger

De wasdroger bepaalt 6% van het totale energieverbruik in een woning, en is daarmee een grote energieverbruiker in huis. Een zuinige wasdroger levert hiermee al snel een lagere energierekening op. Sinds de in 2015 ingevoerde regelgeving zijn wasdrogers 3 keer zo zuinig geworden. Deze drogers verbruiken nog zo'n 0,65 kWh per wasbeurt tegenover de 5,20 kWh van oudere wasdrogers. Wanneer u een wasdroger ouder dan 2015 bezit, is het daarom wellicht verstandig om te overwegen een nieuwe wasdroger aan te schaffen.

Koelkast en vriezer

Koelkasten en vriezers zijn met een 18% totale energieverbruik één van de grootste energieverbruikers in uw woning. Onzuinige koelkasten en vriezers zijn met hun 390 kWh energieverbruik daarom echte energievreters, zeker wanneer u een koelkast en vriezer apart in de woning heeft staan.  Kies daarom bij de aanschaf voor een koelvriescombinatie. Zo verbruikt een A+ koelvriescombinatie zo'n 300 kWh aan elektriciteit en A+++ label zelfs 160 kWh. Dergelijke koelkasten zijn bij aankoop duurder, maar leveren over de gebruiksduur van 15 jaar zo veel besparing op dat de aankoopprijs snel wordt terugverdiend.

Televisie

Een televisie is voor velen onmisbaar, maar is ook een grote stroomverbruiker. Met name het formaat van de televisie heeft invloed op het energieverbruik. Zo verbruikt een led-scherm zo'n 155 kWh en een grotere plasmascherm 485 kWh.  Het is daarom verstandig om niet voor het allergrootste model te gaan, maar genoegen te nemen met een kleinere én zuinigere televisie.

Vaatwasser

Vaatwasssers zijn over de jaren steeds zuiniger geworden. Deze meeste vaatwassers beschikken tegenwoordig over een hotfill-aansluiting, waarbij de vaatwasser op een warmwaterleiding wordt aangesloten. De vaatwasser warmt water hiermee niet zelf op, wat veel energiekosten bespaart. Ook beschikken sommige modellen over een halve beladingssensor, waarbij het apparaat zelf meet hoe zwaar hij beladen is en hierop een bijpassend programma kiest. Met een zuinige vaatwasser bespaart u per jaar zo'n 55 euro.

Energie besparen door zuinige apparaten

Om energie te besparen op apparaten zijn er verscheidene labels in het leven geroepen om consumenten hierbij te helpen. 

  • Energielabel: de meest bekende is de Energielabel. Hiermee wordt het energieverbruik van huishoudelijke apparaten aangegeven met A voor zeer zuinig tot G voor zeer onzuinig.
  • Ecolabel: Het Europees Ecolabel is een milieukenmerk van de EU voor non-foodproducten en diensten. Het label beoordeelt een product op de gehele levenscyclus; van energieverbruik, grondstoffen tot de mogelijkheid tot recycling.
  • Energy Star Label: Het Amerikaanse Energy Star Label beoordeeld het energieverbruik van computers, printers, beeldschermen en opladers.
  • TCO Label: Het Zweedse TCO label bekijkt computers en bijbehorende apparatuur op energieverbruik, ergonomie en uitstoot van vervuilende stoffen.
  • Blauwe Engel Label: Met het Blauwe Engel Label worden consumenten geholpen binnen een productgroep het meest milieuvriendelijke product te kiezen. Hierbij wordt naast milieu, ook de kwaliteit en het productieproces meegenomen in de beoordeling.

Meer energie besparen? Stap over op energieleverancier!

Met het overstappen op een zuinigere koelkast of magnetron bespaart u snel al enkele tientjes per jaar. Om meer energie op korte termijn te besparen, kunt u ervoor kiezen om over te stappen op energieleverancier. Energieleveranciers bepalen immers zelf de prijzen voor hun diensten, waardoor u wellicht te veel betaald voor de energie in uw huis. Kies met behulp van onze energievergelijker de voordeligste energieleverancier.

>>Meer weten over besparen? Lees onze handige bespaartips.<<
Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips