Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets wordt, zoals de naam al verklapt, is een elektrisch vervoersmiddel dat middels elektriciteit wordt bewogen. De elektromotor wordt aangedreven door een accu, waarna het ondersteuning geeft tijdens het fietsen. Zo fiets u aangenaam langere afstanden en hoeft u minder kracht te gebruiken bij het beklimmen van heuvels of bergen. Op deze manier wordt fietsen weer voor zowel jong en oud toegankelijk en leuk.

Voordelen elektrische fietsen

  • Snel: met behulp van de elektrische fietsondersteuning bent u veel sneller op uw bestemming.
  • Milieuvriendelijk: de motor en accu maken gebruik van elektriciteit. Hierdoor wordt er niet gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en worden er geen vieze gassen uitgestoten.
  • Comfortabel: met behulp van de elektrische ondersteuning wordt het fietsen lichter en een stuk comfortabeler.
  • Makkelijk lange afstanden fietsen: er kunnen met behulp van de fietsondersteuning makkelijk lange afstanden worden afgelegd.

Batterijduur

Doordat een e-bike over een accu beschikt, zal de accu na een bepaalde tijd fietsen leeg zijn. Een goede actieradius en batterijduur is daarom belangrijk voor een prettige fietsbeleving. Over het algemeen geldt dat er per 14 kilometer zo'n 0,1 kWh wordt verbruikt. Afhankelijk op van het gebied waar u fiets en de weersomstandigheden, kan er gemiddeld zo'n 35 tot 40 kilometer met één volle accu worden gefietst.

Levensduur accu

Net als de accu van een auto of elk ander apparaat een levensduur kent, is dit bij een elektrische fiets ook het geval. Bij een normaal gebruik van de elektrische fiets kent de fietsaccu een levensduur van gemiddeld vijf jaar. Dit kan variëren per soort accu en gebruik van de fiets. Het vervangen van een accu kost zo'n €500.

Om de levensduur van de accu langer op te rekken, is het aan te raden de accu minder intensief op te laden. Zo wordt de accu minder belast en de levensduur van de accu verlengd.

Kosten e-bike

De elektrische fiets is een stuk goedkoper dan het nemen van de auto of de scooter. De besparing kan per maand al aanzienlijk toenemen. Zo kost het opladen voor ongeveer 100 kilometer fietsen zo'n 0,9kWh, wat staat voor €0,18. In vergelijking met een zuinige benzine auto is dit al gauw 40 keer zo goedkoop. Dus het laten staan van de auto of ander verbrandingsvoertuig loont dus écht.

Energiekosten besparen met Energie51

Een elektrische fiets draagt bij aan uw gezondheid, aan het klimaat én uw portemonnee. Het enige dat u nodig heeft is elektriciteit thuis. Om te besparen op de elektriciteitkosten is het verstandig over te stappen op een andere energieleverancier. Energieleveranciers mogen immers zelf de prijs voor hun diensten betalen, waardoor de prijzen onderling flink verschillen.

Met de handige energievergelijker van Energie51 bekijkt u eenvoudig alle energieaanbieders. Kies de voordeligste aanbieder. En stap direct online bij Energie51!

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips