Windenergie in Nederland

Nederland heeft bepaalde doelen gesteld voor het klimaat en het gebruik van duurzame energie. Om deze doelen te behalen is windenergie nodig. Op dit moment bevinden zich in Nederland ongeveer 2500 windturbines die samen zorgen voor 5% van onze elektriciteitsbehoefte. Om de Nederlandse doelstelling te halen is eigenlijk een verdriedubbeling van dit percentage en het aantal windturbines nodig. Daarom is het belangrijk dat projectontwikkelaars, overheidspartijen, maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers voor windparken met elkaar samenwerken.

Hoe werkt windenergie?

In Nederland zijn er op diverse plekken speciale windparken en windturbines aangelegd. De energie wordt verkregen doordat de wind krachtig tegen de wieken van de turbine waait. Hierdoor gaan de wieken draaien. Deze zijn bevestigd aan een hoofdas die door de wentelingen van de wieken de generator aandrijft. De generator wekt uiteindelijk de daadwerkelijke groene stroom op. Door de windturbines aan te sluiten op een elektriciteitsnet kan de opgewekte windenergie doorgegeven worden aan energieleveranciers en uiteindelijk aan huishoudens. Hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt hangt af van een aantal factoren, zoals de grote van de windturbine, de plaatsing van de turbine en de windsnelheid.

Overstappen op windenergie

Wilt u ook graag uw steentje bijdragen aan het milieu, en zou u graag gebruik willen maken van duurzame energie? Er zijn verschillende soorten groene energie waaruit gekozen kan worden, zoals zonne energie, of water energie. Via onze energievergelijker kunt u aanbieders van groene energie zoeken en vergelijken. Geef zelf uw wensen aan en kies de beste aanbieder!

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips