Wat is het salderen van zonnepanelen?

Wanneer u zonnepanelen op uw huis heeft geïnstalleerd, dan wordt de energie die hiermee wordt opgewekt natuurlijk door uzelf en uw huishouden verbruikt. Het kan echter zo zijn dat u meer elektriciteit opwekt dan dat u verbruikt. Wanneer dit het geval is, dan kunt u de stroom terugleveren aan de energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar wordt dan door de energieleverancier de geleverde stroom met de afgenomen stroom verrekend. Deze berekening wordt salderen genoemd. Hierbij ontvangt u dezelfde prijs als de prijs die er betaald wordt voor afname van stroom, inclusief energiebelasting, btw en opslag duurzame energie.

Hoe werkt salderen?

Het salderen kan op drie verschillende manieren worden gedaan:

  1. Eerst piekverbruik daarna dalverbruik: de opgewekte stroom wordt hierbij allereerst afgetrokken van de verbruikte stroom in de piekuren en daarna pas van de verbruikte stroom in de daluren.
  2. Totalen tegen elkaar weggestreept: de totale hoeveelheid stroom die u heeft opgewekt wordt bij deze variant bij het totaal verbruikte stroom in minder gebracht. Er wordt hierbij dus geen onderscheid gemaakt tussen piekuren en daluren.
  3. Exacte verrekening: bij de exacte verrekening wordt de opgewekte stroom in de piekuren verrekend met de verbruikte stroom in de piekuren. Dezelfde berekening wordt gedaan met de stroom in de daluren.

Voorwaarden saldering zonnepanelen

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, voordat saldering van zonnepanelen mogelijk is. 

  • Zo moet de teruglevering aan elektriciteit via dezelfde aansluiting worden gedaan als waarmee de stroom geleverd wordt. Deze regel gaat echter alleen kleinverbruikers aan. 
  • Daarnaast geldt een salderingsgrens. Dit betekent dat bij het salderen geen negatief bedrag mag uitkomen, oftewel dat negatieve saldering niet mogelijk is. Wanneer er meer stroom worden teruggeleverd dan dat er verbruikt wordt, ontvangt u een terugleververgoeding. De salderingsgrens is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die door het energiebdrijf geleverd wordt.

Salderen rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Stelt u zich even voor: 
De energie die u opwekt met de zonnepalen is 2.200 kWh
Uw verbruik per jaar is 1.000 kWh
De energiemaatschappij levert u 500 kWh

U wekt dus 1.200 kWh meer stroom op dan dat u verbruikt. Omdat u zelf 500 kWh geleverd krijgt van de energiemaatschappij wordt dit van deze 1.200 afgetrokken. Over de resterende 700 kWh krijgt u een terugleververgoeding.

Eenvoudig energie besparen?

Salderen kan een mooi bedrag per maand aan energiebesparing opleveren. Om meer energie te besparen op korte termijn, kunt u overstappen op een andere energieleverancier. Dit kan eenvoudig bij Energie51. Vergelijk aan energieaanbieders in onze energievergelijker, kies de best passende leverancier en stap direct online over.

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips