Verschil elektrisch en hybride rijden

Elektrische rijden kan op twee manieren, namelijk met een volledig elektrische auto of met een hybride auto. Het verschil tussen beide auto's leggen we aan u uit.

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto is een wagen die gebruik maakt van twee motoren, namelijk een verbrandingsmotor en een elektromotor. Beide motoren functioneren met behulp van brandstof. De verbrandingsmotor haalt de diesel of benzine uit de brandstoftank, terwijl de elektromotor energie uit een accupakket krijgt. 

Een hybride auto kan worden aangedreven door de verbrandingsmotor, de elektromotor of door een samenwerking tussen beide motoren. De elektromotor kan dus zowel op zich zelfs staand als ondersteunend werken. In een ondersteunde functie zal de elektromotor bij de motor dat er meer prestatie wordt gevraagd extra energie geven, zoals bij het optrekken, accelereren of inhalen. Bij gebruik van een zelfstandige elektromotor kan er volledig op elektriciteit worden gereden totdat de energie op is. Op dat moment zal de auto overschakelen op de verbrandingsmotor.

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto beschikt in tegenstelling tot een hybride auto enkel uit een elektromotor. De energie om deze motor aan te drijven wordt verkregen door een accupakket die in de auto zit ingebouwd. Anders dan een conventionele auto heeft een elektrische motor geen versnellingsbak. 

De elektromotor wordt aangedreven door elektrische energie, die verkregen wordt uit de batterij. De energie wordt hierbij omgezet door een inverter en op het juiste niveau aan de elektromotor af ge geven. De inverter en de daarbij horende software zorgen ervoor dat de elektromotor nauwkeurig kan worden aangestuurd. Hierbij geldt dat een elektromotor geen vertraging kent. De motor krijgt immers het maximum aan vermogen, waardoor dit vermogen direct ook aan de elektromotor kan worden gegeven. Dit maakt dat u met een elektrische auto al binnen 3 seconden van 0 tot 100 kilometer kan gaan. Dit in tegenstelling tot een verbrandingsmotor die altijd een weerstand en vertraging heeft totdat het maximaal vermogen kan worden gebruikt.

Voordelen van de groene auto

Elektrisch vervoer heeft onder andere als voordeel dat het milieuvriendelijk is, dat de auto goedkoop opgeladen kan worden en dat men geen wegenbelasting betaalt. Hieronder bespreken we deze voordelen meer gedetailleerd:

  • Energie: binnen een aantal jaar hebben we op de wereld een miljard auto's waarvan de overgrote meerderheid op fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel of  gas rijdt. Zoals u weet raken deze typen brandstoffen op. Daarom is het belangrijk dat we op zoek gaan naar en gebruik maken van alternatieve, duurzame energiebronnen die elektriciteit opwekken en elektrisch rijden mogelijk maken.
  • Klimaat en milieu: de aarde wordt steeds warmer door alle CO2-uitstoot. Dit wordt ook wel het broeikaseffect genoemd. Hybride wagens kunnen helpen om deze uitstoot te beperken. Hybride wagens produceren geen stikstofoxiden en fijnstof wat een groot voordeel is op drukke wegen. Bovendien maken ze een minder hard geluid.

Omdat de overheid de milieuvriendelijke auto stimuleert hebben elektrische rijders financiële voordelen. Men betaalt geen BPM en tot 2025 ook geen wegenbelasting. Op de 'brandstof' hoeven geen accijnzen betaalt te worden en daarom is het 'tanken' goedkoper dan het tanken van benzine of diesel.

Nadelen milieuvriendelijke auto

Ondanks de lovende woorden voor elektrisch rijden en de verbetering van het klimaat, kent zelfs elektrische auto's ook nadelen. 

  • Hoge aanschaf- en onderhoudskosten: elektrische auto's zijn gemiddeld duurder dan conventionele auto's en zijn doordat ze nieuw zijn nog niet tweedehands te verkrijgen. Daarbij zorgt de nieuwe technologie in deze auto's ook voor hoger onderhoudskosten.
  • Maximum te rijden kilometers: een elektrische auto kan zo'n 150 tot 500 kilometer meegaan voordat het weer moet worden opgeladen. Wanneer u een dagje weggaat, betekent die één tot zelfs meerdere bij een laadpaal wachten.
  • Beperkte laadpalen: het opladen van een elektrische auto wanneer u op pad bent, kan lastig zijn. Er zijn immers tot dusver nog een beperkt aantal laadpalen in heel Nederland te vinden. Om deze reden zijn veel hybride auto's nog in trek, waarbij er daar waar nodig gebruik kan worden gemaakt van de verbrandingsmotor.
  • Stijgende bijtelling: ondanks dat de bijtelling bij de introductie van een elektrische wagens laag was, neemt deze bijtelling de komende jaren steeds meer toe.

Hoe groen is de groene auto?

Een elektrische auto produceert geen CO2 en is daarmee groener dan de allerschoonste 'normale' auto. De groene auto wordt nóg groener wanneer deze rijdt op duurzame energie, dus elektriciteit die is vrijgekomen uit wind- of zonne-energie.

Wat kost een elektrische auto?

Er zijn elektrische en hybride auto's in diverse budget klassen te verkrijgen. Zo zijn er diverse auto's tot €30.000 te verkrijgen, zoals de elektrische Volkswagen Up! Vanaf €23.476 of de Skoda Citigo e iV vanaf €22.320. Meer elektrische auto's zijn er te vinden in een budget klasse van €30.000 tot €50.000.  Hierbij vallen auto's zoals BMW i3, de Kia e-Soul en Opel Corsa-e onder. Hoger in de bugetklasse zijn de welbekende Tesla en Audi e-tron te vinden. Er is dus in elke budget wel een schonere elektrische auto te vinden.

Energie besparen met Energie51

Denken aan een schoner klimaat én meer kosten besparen, dat doet u door een elektrische auto aan te schaffen. Dit is echter een investering die zich na enkele jaren pas terugverdient.

Wilt u op korte termijn meer energiekosten besparen? Dat kan eenvoudig! Stap over op een andere energieleverancier en geniet direct van een lagere energierekening. Vergelijk in onze energievergelijker alle energieaanbieders en kies de voordeligste. Stap direct over bij Energie51 en geniet direct van lagere energielasten.