Werking zonne energie met zonnepanelen

Bij traditionele zonnepanelen is het slechts mogelijk om overdag energie op te wekken. Er schijnt immers 's nachts geen zon, waardoor er geen warmte en licht kan worden omgezet. Omdat een traditioneel zonnepaneel energie niet kan opslaan, moet u gedurende de avond en nacht gebruik maken van de elektriciteit die de energiemaatschappij levert. De werking van zonne energie wordt dus beperkt tot de uren dat de zon ook daadwerkelijk schijnt. Met uw energieleverancier kunt u afspraken maken over uw kosten wanneer u gebruikt maakt van de energie die door de energieleverancier geleverd wordt. Zo kunt u de energie die er met de zonnepanelen wordt opgewekt en die u niet verbruikt terug verkopen aan een energiemaatschappij. Ook kunt u dit laten verrekenen met uw eigen energieverbruik. Het verschilt per energiemaatschappij wat er mogelijk is en wat de kosten zijn.

Zonne energie opslaan

Wilt u niet afhankelijk zijn van een energiemaatschappij, dan is het plaatsen van een accu een optie. In plaats van terug te leveren aan een energiemaatschappij, wordt de zonne-energie in de accu opgeslagen, zodat u 's nachts en 's avonds hiervan gebruik kunt maken. Dit betekent dat u (bijna) helemaal zelfvoorzienend wordt. Er zijn twee soorten accu's die u voor de opslag van zonne-energie kunt gebruiken: Nikkel-Cadmium en loodzuur accu's. Ieder van deze accu heeft zijn eigen kenmerken en kostenplaatje. Het is dan ook belangrijk om u goed in te lezen voordat u een accu aanschaft.

Water verwarmen met de zon

Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft of van plan bent deze te laten plaatsen, dan kunt u thuis niet alleen elektriciteit maar ook water opwarmen met behulp van zonne-energie. Hiervoor moet er wel eerst een zonneboiler geplaatst worden. De verkregen zonne-energie middels zonnepanelen worden overgebracht aan de zonneboiler, waarmee vervolgens water verwarmd wordt. Het water kan vervolgens gebruikt worden als tapwater om bijvoorbeeld te koken, te douchen of zelfs om het huis te verwarmen. 

Duurzame energie voor energie besparing

Zonne energie is een vorm van groene energie die bijdraagt aan een beter milieu. Doordat u thuis zelf stroom kan opwekken, betaalt u bovendien niet onnodig veel voor ongebruikte energiekosten. De energierekening kan verder verlaagd worden wanneer u energieleveranciers met elkaar vergelijkt. Energieleveranciers hanteren immers een eigen prijs, waardoor u wellicht te veel betaald. Met behulp van onze energievergelijker ziet u alle energieleveranciers overzichtelijk op een rijtje en kunt u bepalen welke het beste bij u past.

Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips