Grote energiebesparing

Een van de grootste en belangrijkste voordelen van zonnepanelen, is toch wel de aanzienlijke energiebesparing die de zonnecollectoren opleveren. Elektriciteitskosten zijn voor een groot deel bepalend voor de kosten die u maandelijks betaalt. Door de aanschaf van zonnepanelen worden deze kosten beduidend verlaagd of verdwijnen ze zelfs volledig. Dit is mogelijk doordat u door zonnepanelen geheel zelf energievoorzienend kan worden en niet gebruikte stroom aan de energieaanbieder kan worden teruggeven middels salderen. Hierdoor bent u niet meer afhankelijk energie van een energieleverancier en de daarbij wisselende gehanteerde energieprijzen. Met zonnepanelen bespaart u al snel zo'n paar honderden euro's per maand.

Waardestijging woning

Het plaatsen van zonnepanelen op uw woning zorgt voor een lager energieverbruik, waardoor het energielabel van uw huis verbeterd. Bij de verkoop of verhuur van een woning zijn woningeigenaren verplicht om het energielabel openbaar te maken. Door de aanschaf van zonnepalen wordt uw huis hiermee energiezuiniger, waardoor de waarde van de woning zal toenemen.

Milieuvriendelijk

Vindt u het belangrijk om uw huis te verduurzamen met het oog op de toekomst? Dan zijn zonnepanelen de juiste investering. Een van de voordelen van zonne energie is namelijk dat ze op een schone manier energie verzorgen. Hierbij wordt de energie door zon opgewekt en worden er geen gassen of kolen gebruikt, zoals bij grijze energiebronnen wel het geval is. Het leidt tot een aanzienlijke CO2-uitstoot vermindering van bijna 30 keer zo laag.

Weinig onderhoud

Zonnepalen vergen weinig onderhoud, wat als fijn voordeel van zonne energie kan worden gezien. Zo heeft uw weinig omkijken naar de panelen en is het tevens goedkoop in gebruik. De zonnepanelen na enige tijd schoonspuiten is wel aan te raden voor een optimale zon opname en een schone uitstraling. Dit kan eenvoudig met lauw water en een zachte borstel of spons. Daarnaast is het belangrijk de zonnepanelen om de vier jaar een technische onderhoudsbeurt te geven. Zo bent u zeker dat de zonnepanelen naar behoren werken en duurzaam energie opwekken.

Belastingvoordeel

Het aanschaffen van zonnepanelen wordt gesteund door de overheid. Het is dan ook een voordeel dat voor zonnepanelen in sommige gemeentes subsidie wordt verschaft. Bovendien kan de btw voor installatie en arbeid worden teruggevorderd. Deze teruggave van 21% is hiermee een fijne meevaller.

Wat zijn de nadelen?

  • Lange terugverdientijd: het laten van zonnepanelen is een investering die zich uiteindelijk terugbetaald in lagere energiekosten over tientallen jaren. De terugverdientijd voor zonnepanelen is echter gemiddeld zo'n tien jaar. Zo geniet je op korte termijn dus niet van een lagere energierekening.
  • Duur onderhoud: er wordt aangeraden om zonnepalen 1 keer per 4 jaar een grote technische beurt te geven. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de zonnepalen, bekabeling en omvormer. Het onderhoud van zo'n beurt is wel aan de dure kant.
  • Extra groep meterkast: met de aankoop van meer dan drie zonnepanelen is het noodzakelijk een extra groep in de meterkast te plaatsen. Dit kost al snel zo'n €400,-. Het plaatsen van een extra groep kan veelal door de zonnepanelen leverancier worden uitgevoerd.
  • Uitstraling woning: het is een kwestie van smaak, maar over het algemeen wordt de uitstraling van een woning met zonnepanelen minder aantrekkelijk gevonden, dan een woning zonder de zonnecollectoren.

Energiezuinig leven met Energie51

Wilt u op een eenvoudige manier energie besparen? Stap dan over op een andere energieleverancier. Dit kan snel en makkelijk met onze energievergelijker. Kies de beste energieaanbieder, vul uw gegevens in en geniet direct van een lagere energierekening.


>> Meer weten over de werking van zonnepanelen en de kosten? Lees meer over zonnepalen op Energie51<<
Energie besparings tips De beste tips om te besparen op zowel gas én elektriciteit! ZonnepanelenHuis isolerenSlimme thermostaatLed lampenVloerisolatieEnergie besparen tips Bekijk alle besparingstips