Een makkelijke en veel gebruikte manier om groene stroom op te wekken, is door middel van zonne energie. Zoals de naam al verraadt, wordt de groene stroom met behulp van de zon opgewekt. De zonnestralen dienen te worden opgevangen met zonnepanelen. De zon raakt de zonnecellen op de zonnepanelen, waarbij elektronen gaan bewegen en de groene energie vervolgens vrijkomt. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen op uw woning, kunt u voor een groot deel of zelfs volledig zelfvoorzienend zijn wat betreft de energie. Bovendien kan deze groene stroom afkomstig van zonnepanelen ook worden gebruikt om uw huis te verwarmen. De groene energie hierbij aan een zonneboiler gegeven, die vervolgens ervoor zorgt dat het water in de boiler verwarmd wordt.
Naast het verkrijgen van groene stroom met behulp van de zon, kunt u thuis groene stroom opwekken met behulp van de wind. Hiervoor dient u één belangrijk hulpmiddel te hebben: een windmolen. Veelal weegt de investering in deze vorm van groene energie echter niet op tegen de grote aanschaf van een kleine windmolen. De kosten zijn immers te hoog om de daadwerkelijke kosten gedurende de technische levensduur terug te verdienen. Deze terugverdientijd geldt wel voor grote windmolens, maar dit zijn te hoge kosten voor particulieren. Overweegt u om zelf windenergie op te wekken? Denkt u dat een goed na over enkele zaken, zoals de investeringskosten, de terugverdientijd, welke soort windmolen u moet aanschaffen en de bouwlocatie van de molen. Of kies voor het opwekken van windenergie op afstand. Veel energieleveranciers bieden deze mogelijkheid aan. U vergelijkt al deze energieaanbieders eenvoudig met onze energievergelijker.
Behalve groene energie opwekken, kunt u ook zelf de verwarming in uw huis verzorgen. Dit is mogelijk door warmte vanuit de bodem te gebruiken om uw woning te verwarmen, met behulp van een warmtepomp. Hoe werkt het? Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bron met veel warmte, bijvoorbeeld de bodem of de lucht. Deze warmte wordt vervolgens nog warmer gemaakt en wordt in een gasvorm door een condensor de woning gestuurd, waarna het huis verwarmd wordt. Een warmtepomp is een erg duurzame oplossing, waarbij er vrijwel geen fossiele brandstof nodig is. De warmtepomp heeft een zeer hoog rendement wat resulteert in een flinke energiebesparing voor u.
>>Bekijk hier meer veelgestelde vragen<<